Budžet Crne Gore za narednu godinu skoro dvije i po milijarde eura

Dodajte komentar

Budžet Crne Gore će u narednoj godini iznositi skoro dvije i po milijarde eura, dok su nedostajuća sredstva procijenjena na preko 550 miliona eura, potvrđeno je za “Dan” iz više izvora bliskih Vladi. Predlog zakona o budžetu juče je razmatran na vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku (KEP), ali zbog njegove obimnosti i potrebe da se definišu i budžeti velikog broja potrošačkih jedinica, još nije usvojen i proslijeđen Vladi, već će to biti urađeno naredne sedmice, kada će se ponovo na KEP-u razmatrati. Zakonski rok za usvajanje budžeta na Vladi ističe 15. novembra. Sjednica Vlade je obično četvrtkom, pa će se predlog zakona o budžetu vjerovatno tada i usvojiti.

Prema nezvaničnim informacijama “Dana”, ukupni izdaci Vlade u narednoj godini iznosiće oko dvije i po milijarde eura. Od toga se na tekuću budžetsku potrošnju odnosi preko 1,6 milijardi eura, na kapitalni budžet oko 330 miliona, deficit je projektovan na oko 130 miliona, na otplatu duga biće potrošena 392 miliona, za kupovinu hartija od vrijednosti EPCG 40 miliona, što je sve ukupno blizu 2,5 milijardi. Moguće je da prije usvajanja konačnog predloga zakona o budžetu naredne sedmice dođe i do korekcija nekih stavki u budžetu.

“Dan” je u vezi sa predlogom budžeta za narednu godinu poslao pitanja Ministarstvu finansija, ali na upite nisu dobili odgovor.

Nedostajuća sredstva, dakle, iznose preko 550 miliona eura, ali je moguće da se Vlada neće u narednoj godini zadužiti u tom iznosu, jer je u 2018. godini pozajmila oko 900 miliona eura, od čega 500 miliona emisijom obveznica. Obveznice je emitovala da plati dug u 2018,2019. i 2020. godini, pa će, prema ranijim projekcijama, vjerovatno od tog novca ostati oko 180 miliona. Upravo za taj iznos će se umanjiti iznos zaduženja u 2019. godini, pa će se u narednoj godini Vlada zadužiti oko 370 miliona. Ono što je sigurno jeste da se za otplatu duga u narednoj godini moraju platiti 392 miliona eura.

Ove cifre se mogu naći i u vladinom dokumentu predlog smjernica makroekonomske fiskalne politike u periodu do 2021. godine, koji je Vlada usvojila krajem jula. U tom dokumentu je deficit budžeta procijenjen na 133 miliona, a otplata hartija od vrijednosti na 35 miliona. Ipak, po predlogu ugovora o put opciji sa A2A, Vlada za akcije EPCG treba da plati 40 miliona do maja naredne godine.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *