Banke očekuju lakše uslove za kreditiranje manjih firmi

1 komentar

Banke očekuju ublažavanje standarda za mikro, mala i srednja preduzeća i stanovništvo, a za kreditiranja velikih preduzeća blago pooštravanje kreditnih standarda, pokazuje anketa o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi kvartal, koju je uradila Centralna banka.

Savjet CBCG juče je usvojio izvještaj ankete koju će ubuduće raditi i kvartalno radi uvida u ključne determinante ponude i tražnje za kreditima privrede i stanovništva.

Na ublažavanje standarda za kreditiranje najviše je, kako se navodi, uticala konkurencija u bankarskom sektoru i veća spremnost na preuzimanje rizika. Banke su ocijenile da je tokom drugog kvartala tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla.

Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem kapitalnih investicija, obrtnih sredstava i restrukturiranjem dugova, a kod građana za refinansiranje dugova, kupovinu stanova i trajnih potrošnih dobara objasnili su iz CBCG i dodali da su kreditni uslovi za privredu i stanovništvo u drugom kvartalu bili povoljniji u odnosu na prethodni, posebno po osnovu nižih marži, provizija i naknada.Na sjednici Savjeta je konstatovano da je, prema konačnim podacima Monstata, realna stopa rasta BDP u prošloj godini iznosila 4,7 odsto.

“Prema preliminarnim podacima, u prvom i drugom kvartalu ove godine ostvaren je rast od 4,5 odsto, odnosno 4,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period”, precizirali su iz CBCG.

Konstatovano je i da međunarodne institucije prognoziraju rast crnogorskog BDP-a u ovoj godini između tri i 3,8 odsto.

“Realni sektor bilježi pozitivne trendove izražene kroz visoke stopa rasta, posebno energetika, turizam, građevinarstvo i saobraćaj”, navodi se u saopštenju i dodaje da je tokom septembra zabilježen dalji pad nekvalitetnih kredita 6,7 odsto, a prosječne ponderisane efektivne aktivne kamatne stope na 6,4 odsto, 0,58 procenata niže nego lani u istom mjesecu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • ljubazno treba zamoliti da se ne objavljuju ove namjestene vijesti, posebno imajuci u vidu da je javnost CG ostala uskracena za krucijalne informacie: guverner nije rekao, novinari nisu pitali, a onda se trosilo vrijeme na potencijalnu kupovinu banke, pa su i guverner i novinari rekli ime banke

    a i guverner i novinari sluze malim deponentima banaka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *