“Plantaže” će na Ćemovskom polju zasaditi još 10.000 maslina

Dodajte komentar
????????????????????????????????????

Kompanija Plantaže u narednom periodu planira dodatna ulaganja u proizvodnju maslina i maslinovog ulja. Direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Dušan Kankaraš najavio je da će kompanija na Ćemovskom polju podići nove zasada od 10.000 stabala maslina. On tvrdi daje ulje ove kompanije vrhunskog kvaliteta i da može postati novi prepoznatljivi brend Plantaža.

“Ove godine posadićemo 3.000 sadnica maslina, a u naredne dvije do tri godine još sedam hiljada, uz proširenje sortimenta. Računajući ovu i naredne godine, zasad će biti proširen na novih 30 hektara”, kazao je Kankaraš Pobjedi.

Najavio je da će zasaditi nove nove sorte pendolino, leći del corno, karolea, pikolina i itrana. Ovogodišnja berba maslina završena je 14. oktobra, a bilo je 40 tona ploda iz kojeg je dobijeno 6.000 litara ekstradjevičanskog ulja.

Kvalitet plodova i ulja je izvanredan, kao i prethodne dvije godine od kada prerađujemo masline ocijenio je Kankaraš i dodao da se loši klimatski, odnosno ekološki uslovi, zahvaljujući preduzetim agrotehničkim mjerama nijesu odrazili na kvalitet proizvoda. Naveo je da za Plantaže trenutno preradu maslina obavlja ulcinjsko preduzeće Kolari Kruče, ali da kompanija planira ulaganje u sopstveni pogon.

“Ove godine napunjeno je 12.000 flaša ulja od po pola litra. S obzirom na to da se radi o većim količinama ulja, osim u maloprodajnim trgovačkim objektima i restoranima Plantaža, ulje će se najvjerovatnije plasirati i u ostalim trgovačkim lancima”, kazao je Kankaraš.

Podsjetio je da se Plantaže bave maslinarstvom od 2005. godine, kada su zasađena prva stabla.

“U pitanju je bila sorta arbekina. Danas Plantaže na površini od 23 hektara imaju 9.600 stabala različitih sorti arbekina 12 godina starosti, lećino, istarska bjelica i maurino šest godina starosti, žutica četiri godine starosti, dok su frantoio, lećino i istarska bjelica zasađene prošle godine”, precizirao je Kankaraš, koji ističe da je ulje Plantaža konkurentno najboljim maslinovim uljima u svijetu, a cjelokupna proizvedena količina je ekstradjevičansko ulje.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *