Od početka godine Poreska uprava naplatila 874 miliona eura

Dodajte komentar
Poreska uprava

Od početka godine Poreska uprava je ukupno naplatila 874,11 miliona eura, što je 97 miliona ili 12 odsto više nego u istom periodu 2017, a 60 miliona eura ili sedam odsto preko plana za 2018, saopšteno je iz te institucije.

Kako se navodi u novom izvještaju, najviše je rasla naplata poreza na dodatu vrijednost, gdje je registrovan prihod od 212,35 milona eura, što je za 40 miliona više nego prošle godine, a 30 miliona eura preko plana.

“To je jednim dijelom posljedica povećanja stope poreza na dodatu vrijednost, ali i intenzivnih napora službi da se unaprijedi stepen poreske discipline na srednjeročnom i dugoročnom nivou”, ističu iz Poreske uprave.

Naplaćeno je 65,82 miliona eura poreza na dobit pravnih lica, čime je prošlogodišnji rezultat premašen za 18 miliona, a plan za 17 miliona eura. Od koncesionih naknada prihodovano je 30,90 miliona ili pet miliona eura preko plana i rezultata iz 2017. godine, što objašnjavaju proširenjem poreske osnovice i realizacijom preporuka Državne revizorske institucije. Samo tokom prošlog mjeseca, Poreska uprava je bruto iznosu prihodovala 92,9 miliona, čime je plan naplate premašen za devet miliona eura ili deset odsto, a prošlogodišnji rezultat za 12 miliona eura ili 15 odsto.

Po pojedinačnim vrstama prihoda, najznačajniji rast naplate u odnosu na prošlu godinu, ali i na plan, zabilježen je od poreza na dodatu vrijednost, sa 24,3 miliona eura. Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje su takođe iznad plana sa 48,6 miliona eura. Od poreza na dohodak fizičkih lica prihodovano je 13,28 miliona, koncesionih naknada 2,54 miliona, a poreza na dobit pravnih lica 1,15 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *