Naslovne strane dnevnih novina za 6. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Garantovani depoziti iznosiće 100.000 eura

Garantovani depoziti građana u bankama će umjesto sadašnjih 50.000 eura, nakon ulaska u EU biti od 100.000, a u nekim slučajevima i do 130.000 eura, kazao je juče u Skupštini predsjednik Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković. On je naglasio da bi deponenti trebalo štednju veću od 50.000 eura da raspoređuju u više banaka.

Mala hidroelektrana Miolje polje gradiće se u Beranama

Beranska kompanija Benegro, čiji je osnivač i izvršni direktor Radomir Mihajlović, dobila je koncesiju za gradnju male hidroelektrana (mHE) Miolje polje na dijelu vodovoda Berane. Ugovorom o koncesiji, koji bi do sredine mjeseca trebalo da potpiše ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Mihajloviću se dozvoljava korišćenje vode sa izvorišta Merića.

Od početka godine prihodovana 874 miliona eura

Od početka godine Poreska uprava je ukupno naplatila 874,11 miliona eura, što je 97 miliona ili 12 odsto više nego u istom periodu 2017, a 60 miliona eura ili sedam odsto preko plana za 2018, saopšteno je iz te institucije. Kako se navodi u novom izvještaju, najviše je rasla naplata poreza na dodatu vrijednost, gdje je registrovan prihod od 212,35 milona eura, što je za 40 miliona više nego prošle godine, a 30 miliona eura preko plana.

Dan

Unesko pravi poseban izvještaj o Tari

Unesko će uraditi poseban izvještaj o Tari, nakon koga će se znati da li će “Suza Evrope ostati na njihovoj listi, potvrđeno je nezvanično za “Dan iz više izvora. Juče je povodom devastacije Tare organizovan sastanak predstavnika Uneska i više ekoloških nevladinih organizacija MANS-a, Grin houma, Ozona, Breznice, CZIP-a i Vlade.

Tajkuni dobili 12,8 miliona od građana

Građani Crne Gore skupo plaćaju struju, dok, sa druge strane, država omogućava biznnsmenima bliskim vlasti enormne zarade. Tako je, kako se juče moglo čuti u Skupštini, prilikom razmatranja izvještaja o stanju u energetskom sektoru u prošloj godini, koji je pripremila Regulatorna agencija za energetiku (RAE), vlasnicima mini-hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrana lani preko računa za struju isplaćeno čak 12,8 mipiona eura na ime podsticaja, odnosno subvencija.

Protest protiv hidroelektrana

Pokret za spas rijeka Balkana, Balkan River Defence, kao i više domaćih i međunarodnih organizacija, organizuju protest protiv izgradnje hidroelektrana, koji će biti organizovan u srijedu. Protest će se održati kod hotela Splendid u Bečićima gdje se toga dana održava “Samit o hidroenergiji Balkana, kojem će prisustvovati zagovornici i investitori u razvoj hidroenergetskih projekata.

Pobjeda

DAMJANOVIĆ: Ispitati da li povlašćeni preprodaju struju

Treba ispitati da lije tačno da kompanije kojima EPCG isporučuje struju po povlašćenim uslovima, po 3,4 centa za kilovatsat, preprodaju u inostranstvu po sedam, osam ili devet centi i zarađuju enormne svote, tražioje Aleksandar Damjanovićjuče u parlamentu, prilikom rasprave o izvještaju Regulatorne agencije za energetiku

Državljanstvo samo za ugledne biznismene

Individualni investicioni program, koji investitorima omogućava da se ulaganjem u Crnu Goru kandiduju za crnogorsko državljanstvo, trebalo bi da ima snažne multiplikativne efekte na ekonomiju, postane značajan izvor prihoda i platforma za ulaganja, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na konferenciji o globalnoj rezidentnosti i prebivalištvu u Dubaiju, koju organizuje kompanija Henli i partneri.

Na Ćemovskom polju će zasaditi još 10.000 maslina

Kompanija Plantaže u narednom periodu planira dodatna ulaganja u proizvodnju maslina i maslinovog ulja. Direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Dušan Kankaraš najavio je da će kompanija na Ćemovskom polju podići nove zasada od 10.000 stabala maslina. On tvrdi daje ulje ove kompanije vrhunskog kvaliteta i da može postati novi prepoznatljivi brend Plantaža.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *