Inflacija u Turskoj porasla u oktobru na 25 odsto

Dodajte komentar

Međugodišnja inflacija u Turskoj porasla je u oktobru na 25 odsto, prema zvaničnim podacima objavljenim juče. To je najviši nivo u 15 godina i rezultat aktuelnog uticaja valutne krize na širu ekonomiju, javlja Rojters.

U odnosu na septembar, potrošačke cijene su u oktobru skočile za 2,67 odsto, pokazuju podaci turskog Instituta za statistiku.

Na ovoliki porast inflacije u oktobru uticali su rast cijena odjeće i obuće od 12,74 odsto na mjesečnom nivou i više cijene stanova za 4,15 procenata, prema statističkim pokazateljima.

Lira je na izvještaj o inflaciji neznatno reagovala, oslabivši na 5,44 lira prema dolaru sa nivoa od 5,43. Turska valuta se nedavno oporavila od rasprodaje pokrenute strahom investitora u pogledu nezavisnosti centralne banke i sporom između Vašingtona i Ankare zbog hapšenja američkog svještenika Endrua Bransona u Turskoj.

Prošlog mjeseca, turska centralna banka je ostavila svoju referentnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou, nakon oštrog povećanja u septembru, a usljed popuštanja tenzija sa Sjedinjenim Državama nakon oslobađanja svještenika Bransona.

Uticaj strmoglavog pada lire na privredu još uvjek se osjeća, imajući u vidu da su se ključni indikatori, kao što su potrošačko i ekonomsko povjerenje, spustili na najniži nivo i da je vlada snizila prognoze rasta za naredne tri godine.

Proizvođačke cijene su porasle za 0,91 odsto u oktobru na mjesečnom nivou, dok su na godišnjem skočile za 45,01 odsto, prenosi britanska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *