Rast u eurozoni usporio

Dodajte komentar

Rast je vidljivo usporio u eurozoni u trećem tromjesečju na 0,2 odsto, prema prvoj procjeni Evropske kancelarije za statistiku Eurostat.

To je najniži nivo u posljednje četiri godine.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,2 odsto u periodu od jula do septembra je upola stope rasta u prethodnom kvartalu i ispod je očekivanja analitičara koji su očekivali oko 0,4 odsto.

U prva dva tromjesečja ove godine BDP u 19 zemalja eurozone porastao je za 0,4 odsto.

Pokazatelji rasta u trećem kvartalu najgori su od drugog tromjesečja 2014. godine kada je privredni rast bio pogođen nizom problema oko duga u bloku zemalja koje imaju euro kao valutu.

U odnosu na isti kvartal prošle godine, BDP eurozone je porastao 1,7 procenata, što je niže nego godišnji rast prethodnog kvartala od 2,2 procenta.

Ovi za sada privremeni podaci Eurostasta stižu u teškom ekonomskom kontekstu, obilježenom trgovinskim tenzijama, pregovorima o Bregzitu, i u posljednje vrijeme, sukobom Brisela i Rima oko italijanskog budžeta za narednu godinu.

U julu je Evropska komisija smanjila svoju prognozu rasta za ovu godinu na 2,1 odsto zbog te globalne nesigurnosti. Komisja treba 8. novembra da predstavi svoje nove ekonomske prognoze.

Na nivou cijele Evropske unije rast u trećem kvartalu je bio 0,3 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *