Naslovne strane dnevnih novina za 5. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Naplaćeno 70,77 miliona

Uprava carina je tokom septembra 2018. godine naplatila 70,77 miliona eura, što je za 8,63 odsto ili 5,62 miliona eura više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju podaci ove institucije. “U navedenom periodu izvršen je carinski povraćaj sredstava u iznosu od 39.249,65 eura manje za 33,03 odsto u odnosu na prethodnu godinu i akciznih sredstava u iznosu 570.224,91 eura manje za 68,98 odsto u odnosu na 2017. Ostvarena neto naplata za navedeni period iznosila je 70.163.728,72 eura”, precizira se u izvještaju Uprave carina.

Seizmička istraživanja počinju 10. novembra

Konvoj brodova za seizmička istraživanja, među kojima je najveći norveški 117 metara dugi Polar Empres, stiže naredne subote u crnogorske teritorijalne vode, kazao je načelnik Odjeljanja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić. “Dolaze 10. novembra i odmah počinju da rade. Sama istraživanja planirana su od 10. novembra do 21. decembra”, dodao je Lukšić za Radio Crne Gore.

GODINA ZA PAMĆENJE, OSTVARILI SMO NAJBOLJI REZULTAT U ISTORIJI

Desetomjesečni komercijalni pokazatelji u 2018. godini su najbolji u istoriji poslovanja Montenegro Airlinesa. Najbliži desetomjesečni rezultat u prethodnim godinama je za 23.519 putnika ispod ovogodišnjeg, a ostvaren je sa većom flotom i sa 2.141 letova više, nego što je to bio slučaj za deset mjeseci 2018. godine.

Dan

Osnivač OVK dobio dozvolu da gradi elektranu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je firmi Plava Hydro Power građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane “Đurička 2 u opštini Plav. Ova kompanija je u vlasništvu kontroverznog biznismena i političara sa Kosova Florina Krasnićija koji je bio i jedan od osnivača i glavni finansijer Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Sjedište kompanije Plava Hydro Power je u hotelu “Dvori Balšića u Ulcinju. Jedan odsto vlasništva ima firma “Gradnja iz Bijelog Polja, a 99 odsto posjeduje Krasnićijeva firma “Triangle General Contractors INC iz Dečana.

Odluka o korušćenju eura biće politička

Odluka o tome da li će se Crnoj Gori dozvoliti da i dalje koristi euro kao svoju valutu biće politička i zavisiće od odnosa unutar EU, odnosno planova u vezi sa prostorom zapadnog Balkana, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Projekat autoputa tajan samo u Crnoj Gori

Koliko je projekat autoputa Bar Boljare netransparentan može se vidjeti i na primjerima drugih država koje su gradile ili grade autoputeve, posebno Hrvatske i Bugarske.
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) godinama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pokušava da dobije osnovne podatke o projektu autoputa u Crnoj Gori, vrijednom 809 miliona eura, koji se gradi od kredita kineske Eksim banke, a izvođač je Sćta Koas! aps! Vps1§e Sogrogaćop (CRBC).

Pobjeda

Potraga za naftom počinje 10. novembra

Konvoj brodova za seizmička istraživanja 10. novembra stiže u naše teritorijalne vode koji će ispitati da li u crnogorskom podmorju postoje ležišta nafte i gasa kazao je za Radio Crne Gore načelnik Odjeljenja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.
Prema njegovim riječima, to će precizno učiniti uz pomoć zvučno-vazdušnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove.

Kamate na stambene kredite teško mogu padati

Kamate nastambene kredite teško damogu padati usljed dugerocnosti i strukture depozitne baze. Ali, uz podsticaj države kao kod projekta 1000+ mogu biti povoljnije kamate od samo komercijalno opredijeljenih plasmana, kazao je u intervjuu Pobjedi generalni sekretar Udruženja banaka Crne Goremr Bratislav Pejaković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *