Narednog vikenda kod Valdanosa i Bara počinju seizmička istraživanja nafte

Dodajte komentar
Ilustracija

Konvoj brodova za seizmička istraživanja, među kojima je najveći norveški 117 metara dugi Polar Empres, stiže naredne subote u crnogorske teritorijalne vode, kazao je načelnik Odjeljanja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.

“Dolaze 10. novembra i odmah počinju da rade. Sama istraživanja planirana su od 10. novembra do 21. decembra”, dodao je Lukšić za Radio Crne Gore.

Istraživanja su planirana na oko 1.200 kvadratnih kilometara morskog dna na rejonima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

“Radovi se realizuju nekih deset do 15 nautičkih milja južno od Valdanosa, od svjetionika Mendre, i udaljenost deset do 15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva dio teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas”, precizirao je.

On je saopštio da se zadatak Uprave pomorske sigurnosti odnosi na upozoravanje brodova u skladu sa radio-oglasom koji će biti emitovan od 10. novembra. Kako je u tom području pojačana ribarska aktivnost, u Upravi su planirali da vlasnicima plovila dijele flajere, u kojima se navodi da se moraju održavati bezbjednu udaljenost od naučnoistraživačkih brodova.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *