Najzatvorenije tržište rada otvara se za strance: Japanu treba pola miliona radnika

Dodajte komentar

Japanska vlada uputila je parlamentu paket zakona kojim se olabavljuju ograničenja za ulazak stranaca na tamošnje tržište rada, koje se smatra jednim od najzatvorenijih na svijetu. Dok se rad stranih studenata i pripravnika u Japanu uglavnom toleriše, zapošljavanje radnika iz inostranstva japanskim je kompanijama veoma otežano.

– Program za strane radnike koji želimo da uvedemo isključivo je za industrije u kojima postoji stvarna potreba za radnicima – poručio je premijer Shinzo Abe parlamentarcima, izrazivši uvjerenje da uvoz radnika ne mijenja osnove državne imigracione politike, za šta su neke opozicione stanke vladu već optužile.

Abe se nije libio da odgovori na pitanje zastupnika kako će se doseljenici uklopiti u japansko društvo.

– Mislim da strancima ne bi trebali nametati naše vrijednosti, nego stvoriti okruženje za suživot svih – ustvrdio je premijer, čiji kabinet trenutačno ne raspolaže procjenama koliko bi radnika iz inostranstva trebale primiti japanske tvrtke.

Pola miliona stranaca

Kao glavne sektore za ulazak stranaca na japansko tržište rada ministar pravosuđa Takashi Yamashita je naveo poljoprivredu, usluge i građevinarstvo.

– Radi se o ukupno 14 ekonomskih grana – dodao je Yamashita, najavivši skorašnje vladino definiranje brojki o uvozu radnika po svakoj od industrija. Dio japanskih medija već spekuliše da je poljoprivredi, sektoru usluga i građevinarstvu potrebno najmanje 500 hiljada uvoznih radnika.

U Japanu se trenutno nalazi milion i 280 hiljada stranih radnika, što znači da bi se njihov broj u kratkom roku, ako su procjene medija tačne, povećao za 40 posto. No, kada bi se to i ostvarilo, udio stranaca u japanskoj radnoj snazi od 65 miliona ljudi i dalje ne bi prešao tri posto.

Dok kritike Abeova plana stižu iz njegove Liberalno-demokratske stranke, opoziciona Demokratska stranka za ljude podržava premijera i nudi dodatna rješenja koja bi stranim radnicima olakšala ulazak i boravak u zemlji. Među ostalim, Demokratska stranka za ljude smatra da bi strancima koji nađu poslodavca u Japanu, kao i članovima njihovih porodica, odmah trebalo izdati trogodišnju dozvolu boravka uz fleksibilno produženje nakon toga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *