Do lista nepokretnosti bez čekanja na šalterima

Dodajte komentar

Uprava za nekretnine početkom decembra ove godine planira da pušti u rad servis koji će obezbijediti automatsko preuzimanje podataka iz evidencija u formi digitalno potpisanog elektronskog lista nepokretnosti. Ovaj servis, čije testiranje je već neko vrijeme u toku, u startu će biti omogućen notarskim kancelarijama, a nakon toga ćemo ga učiniti dostupnim i drugim korisnicima kojima su podaci iz katastarskih evidencija potrebni za obavljanje zakonom propisanih djelatnosti, saopštio je Vikend novinama Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine.

Kovačević ističe da će takav način preuzimanja zvaničnih dokumenata Uprave za nekretnine bitno skratiti vrijeme potrebno za sklapanje pravnih poslova kod notara, jer će se eliminisati lično podizanje dokumenata na šalterima Uprave i čekanje u redovima, a pristupaće se trenutno ažurnim podacima.

“Očekujemo da će ova novina biti pozitivno prihvaćena od svih korisnika u Crnoj Gori. Uprava za nekretnine, organ državne uprave nadležan za vođenje nekih od ključnih registara u Crnoj Gori, kao jedan od najvećih prioriteta ima razvoj servisa za korisnike, bilo da su to u pitanju državne institucije, lokalne samouprave, privatni sektor ili građani. Kroz razvoj digitalnih servisa Uprava ima za cilj da učini evidencije lakše dostupnim i time napravi pozitivan uticaj na efikasnost administrativnih procedura i poslovni ambijent u Crnoj Gori, istovremeno podižući povjerenje u pouzdanost podataka”, ističe Kovačević.

Direktor UZN najavljuje još novina za decembar ove godine. Radi se o poboljšanju servisa Uprave, Geoportala kao glavnog izvora svih informacija i podataka o prostoru.

“Uprava za nekretnine je praktično najveći proizvođač prostornih podataka u Crnoj Gori, i shodno tome svjesni smo da vrijednost tih podataka direktno zavisi od toga koliko su oni dostupni i koliko se koriste. Geoportal Uprave za nekretnine je centralno mjesto na kojem objavljujemo naše prostorne podatke kao što su katastarski planovi, avio snimci iz različitih perioda, topografske i druge karte, digitalni modeli terena… Znajući koliko je Geoportal bitan našim korisnicima i koliko se intenzivno koristi, mi i u toj oblasti radimo na poboljšanju naših servisa, i, takođe u decembru, smo planirali da uvedemo poboljšanja koja će se odraziti kroz nove mogućnosti za pregled i pristup prostornim podacima, kroz veću ažurnost podataka i kroz integraciju sa drugim servisima Uprave”, ističe Kovačević u razgovoru za VN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *