Rastu cijene nekretnina u Hrvatskoj, raste i potražnja za njima

Dodajte komentar

Rastu cijena nekretnina u Hrvatskoj, naročito u Zagrebu, ali i obali, ne vidi se kraj.

Uprkos iseljavanju mladih i strožim uslovima kreditiranja, potražnja za stanovima i kućama ne jenjava, pa su na primjer, cijene stanova u Zagrebu već blizu istorijsko visokih nivoa u odnosu na prije desetak godina, kad se za prosječan stan u starijoj zgradi plaćalo više od 2.000 evra za kvadratni metar.

Dok širom EU cijene nekretnina tek blago rastu, njihovo poskupljenje u Hrvatskoj u poređenju prosjekom EU je snažno. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 8,5 odsto u odnosu na isti period lani. U posljednjem tromjesečju 2017. porasle su 7,6 odsto.

Istraživanje portala Njuškalo, pokazuje da su na nivou cijele godine cijene stanova u Hrvatskoj porasle 7,13 odsto, a cijene kuća nešto više od četiri odsto. Najskuplji kvadrat stana je u Dubrovniku, gdje se on prosječno drži po 3811 eura po kvadratu, u Splitu za 2744 eura po kvadratu, dok je prosjek u Zagrebu 1917 eura. Po snažnom rastu ističe se Zadar, u kojem je prosječan kvadrat ove godine poskupio 12 odsto i sada se prodaje po 2075 eura, prenosi Tportal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *