Naslovne strane dnevnih novina za 2. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Predložena zatezna kamata od osam odsto

Poslanici su juče završili raspravu o Predlogu izmjena zakona o visini stope zatezne kamate o kojem bi trebalo da se izjasne do kraja mjeseca. Predlagači zahtijevaju da se zatezna kamata poveća za jedan procenat, sa sedam na osam odsto.

DRI za godi nu ukupno sprovela 63 revizije

Državna revizorska institucija (DRI) je od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine obavila ukupno 63 revizije, navodi se u Godišnjem izvještaju o obavljenim revizijama i aktivnostima koji je dostavljen Skupštini. Od toga, sprovedena je 21 finansijska i revizija pravilnosti, četiri revizije uspjeha, jedna informacionog sistema, tri kontrolne, 16 revizija političkih subjekata za prošlu i 18 za 2016. godinu, koje nijesu ušle u prethodni godišnji izvještaj.

Rast BDP-a 4,2 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 4,2 odsto. U jesenjim ekonomskim prognozama prognoza rasta je povećana 0,9 procentnih poena u odnosu na onu iz maja. Rast BDP-a za narednu godinu će, prema projekcijama, iznositi tri odsto, što je 0,3 procentna poena više u odnosu na majske prognoze.

Dan

Strahuju od poplava zbog uništenja Tare

Mještani Mateševa nijesu protiv izgradnje dionice autoputa od Podgorice do njihovog mjesta, ako se, kako kažu, to radi kako treba, ali strahuju da će to biti prije “promašaj vijeka nego “posao vijeka s obzirom na velike probleme i kontroverze koje prate ovaj projekat.

Firme se gase zbog kašnjenja u plaćanju

Problem nelikvidnosti i nesolventnosti u Crnoj Gori bi riješilo osnivanje državne Razvojne banke, ocijenio je Branko Radulović (DF) tokom jučerašnje rasprave u Skupštini. Poslanici su juče raspravljali o izmjenama i dopunama visine zatezne kamatne stope, kojim se predviđa njeno povećanje sa sedam na osam odsto. – Osnivanje Razvojne banke bi spustilo komercijalne kamate rekao je Radulović.

Vlada garantovala za kredit od 20 miliona

Vlada je usvojila informaciju o zaključenju ugovora o hipoteci i ugovora o zalozi između Ministarstva finansija i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) u vezi sa ugovorom o garanciji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfV) za potrebe realizacije projekta “Razvoj područja Luštice. Time je i definitivno realizovano izdavanje garancije od strane Vlade za kredit CGES-a, čiji je većinski vlasnik država, a za potrebe realizacije projekta na Luštici u koji će firma Oraskom investirati milijardu eura.

Pobjeda

Progurali zahtjev za ukidanje uvoza vina

Kompanija Plantaže je tek u ponedjeljak uspjela zvanično da preda zahtjev Rospotrebnadzoru za ukidanje privremene zabrane uvoza vina Plantaža na teritoriji Rusije, kazao je Pobjedi direktor izvoza Plantaža Milan Milutinović. Rospotrebnadzor je ruski organ za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača koji je od juna, kako navodi Milutinović, bez ikakvog pisanog obrazloženja odbijao da zaprimi zatjev crnogorske kompanije preko svoje arhive. Ruski sudovi su u aprilu i maju odbili žalbu Plantaža na odluku o privremenoj zabrani uvoza vina Plantaža u Rusiju.

Spriječićemo da privatni kapital pravi opstrukcije državi

Vlada je juče odbila zahtjev za izuzeće ministrice Dragice Sekulić, predsjednice Tenderske komisije u postupku davanja u zakup zemljišta radi izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora, saopšteno je nakon sjednice, ali nije navedeno ko je uputio zahtjev.

Brodovi dolaze za devet dana

Tri broda norveške kompanije ,,Šivoter koji će istraživati naftu u crnogorskom podmorju, trebalo bi da uplove u luku Bar 9. ili 10. novembra. Radi se o brodovima ,,Polar Empres, ,,Okean Marmaid i ,,7. vejvs. Polar Empres je naučnoistrazivački brod koji će na sidrištu Luke obaviti potrebne dolazne formalnosti, a druga dva, koja ce pružati podršku u istraživackim aktivnostima, uploviće Port of Adria. Projekat će trajati 45 dana, a podrazumijeva 3D seizmička ispitivanja crnogorskog priobalja potvrđeno je Pobjedi iz barske agencije Nimont.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *