Počela nedjelja štednje

Sporazum o realizaciji kampanje Nedjelja štednje potpisali su juče guverner dr Radoje Žugić i glavni izvršni direktori svih banaka. Kampanja pod sloganom “Prvi korak u sigurnu budućnost” podrazumijeva zajedničku akciju dodjele štednih knjižica sa po 400 eura djeci koja se rode u Nedjelji štednje od 31. oktobra do 6. novembra. Ova kampanja se organizuje 15 godina uzastopno.

“Djeci rođenoj u Nedjelji štednje, čiji roditelji otvore štednu knjižicu u nekoj od poslovnih banaka, CBCG će pokloniti 200 eura, a banka za koju se roditelji opredijele još 200 eura. To će biti jednogodišnja oročena štednja. Nakon isteka godine, pitanje je za roditelje ko će i na koji način da koristi ta sredstva” kazao je Zugić nakon potpisivanja sporazuma. Ova kampanja je u funkciji društvene odgovornosti CBCG i komercijalnih banaka.

“To je značajno sa stanovišta finansijske edukacije, inkluzije i pismenosti saopštio je guverner. Dan štednje je, dodao je, ustanovljen 1924. u Milanu, kada je 27 država pokušalo da riješi probleme ekonomske recesije nakon Prvog svjetskog rata. Nedjelja štednje je bila u funkciji prevazilaženja problema ekonomskog zaostajanja, ali tada su kazali i rasipništva”, podsjetio je on.

Guverner smatra da građani, koliko god da primaju, moraju imati i neki elemenat odgovornosti prema trošenju.

“Generalno, moramo da imamo adekvatan odnos prema novcu. Štedeći mi ulažemo u sigurniju budućnost. Štednja je dominantno u funkciji akumulacije, ulaganja i ekonomskog rasta i razvoja”, kaže on. Guverner je podsjetio da su depoziti na rekordnom nivou i iznose 3,5 milijardi eura.

“Od toga su 53 odsto depoziti građana. To znači da se u naš bankarski sistem u velikoj mjeri vraća povjerenje”, kazao je guverner.

Check Also

Telekom: Najzadovoljniji korisnici, rast prihoda i 80 odsto veća dobit

Crnogorski Telekom je u prvoj polovini 2021. godine postigao najveće zadovoljstvo korisnika na tržištu telekomunikacija …

One comment

  1. poslednji ples djuturuma struke i guvernera nestabilnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *