Investitori željno iščekuju rezultate novog stres testa za evropske banke

Dodajte komentar

Investitori željno očekuju rezultate novog testa na stres za evropske banke. Fokus je uglavnom na italijanskim finansijskim institucijama – ali i njemačke banke su pod lupom.

U petak uveče nakon zatvaranja tržišta, Evropska bankarska agencija (EBA) objaviće svoje analize za 48 velikih banaka iz 15 zemalja EU i Norveške. Samo 37 banaka u eurozoni predstavlja oko 70% ukupnog bilansa stanja svih institucija u monetarnoj uniji. Nema novih podataka za četiri grčke banke čiji su rezultati već objavljeni u maju usljed paketa za spašavanje u zemlji koji je u toku. U to vrijeme, ECB nije našla nedostatak kapitala ni u jednoj od ovih banaka.

Slijedeći iste kriterijume, Evropska centralna banka (ECB) ispitala je oko 60 drugih tzv. značajnih institucija (SI) u eurozoni, koje su pod njenim direktnim nadzorom. Međutim, ona neće objaviti te rezultate, nego samo rezime za banke u eurozoni takođe testirane od EBA. Na osnovu bilansa krajem prošle godine supervizori izračunavaju otpornost banaka u slučaju jake ekonomske krize u naredne tri godine. To je praćeno, na primjer rastom nezaposlenosti, padom cijena nekretnina, značajnim gubicima na državnim obveznicama, što povećava rizik od defaulta na kredite i prijeti kaznama za loše ponašanje upravljačima banke.

Revizori su prilagodili scenario za ekonomsku snagu svake zemlje i njene institucije – na primjer, ekonomski krah u Njemačkoj morao bi da bude mnogo jači nego u Italiji kada je u pitanju izloženost banaka na isti stres.

Udruženje njemačkih banaka smatra da je stres test strožiji od prethodnih testova. Prema rejting agenciji S&P, ovaj test će biti teži od ranijih provjera jer se zasniva na novim računovodstvenim standardima (MSFI 9). Rezultat toga je da banke moraju ranije da obezbijede loše kredite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *