Prihodi Facebooka porasli 33%, najsporije od 2012.

Prihodi Facebooka dostigli su u trećem tromjesečju 13,7 milijardi dolara, 33 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, što je njihov najsporiji rast od 2012. godine, kada su dionice te društvene mreže uvrštene na američke berze.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u utorak, čista dobit Facebooka dostigla je u proteklom kvartalu 5,14 milijardi dolara, 9 posto više nego godinu dana prije, što je znatno sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada je dobit te kompanije rasla po dvocifrenim stopama. To je posljedica snažnog rasta troškova kompanije, za 53 posto na godišnjem nivou, na 7,95 milijardi dolara, jer Facebook pojačano ulaže u sigurnost korisničkih podataka i bolje praćenje sadržaja koje korisnici stavljaju na mrežu.

Na kraju septembra ta društvena mreža imala 2,27 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, što je 10 posto više nego godinu dana prije. Broj aktivnih dnevnih korisnika porastao je, pak, za 9 posto, na 1,49 milijardi.

Premda se radi o snažnom rastu, to je ipak najsporiji rast broja korisnika u više od dvije godine. Pritom je broj korisnika u SAD-u i Kanadi stagnirao, dok je u Evropi pao.

S druge strane, u proteklom je tromjesečju snažno porastao broj korisnika Facebooka u Indiji, Indoneziji i na Filipinima.

Mark Zuckerberg, izvršni direktor i osnivač Facebooka 2004. godine, kazao je da je uvjeren da će prihodi kompanije od oglašavanja uspjeti da prate promjene u ponašanju korisnika.

Upozorio je, pak, da će iduće godine troškovi kompanije nastaviti da rastu zbog ulaganja u sigurnost korisnika.

„Predstojeći izbori (za američki Kongres) biće pravi test za zaštitu sistema koju smo uveli. S više od 2 milijarde korisnika, vidjećemo sve dobro i loše što čovječanstvo može učiniti. I nikada nećemo biti savršeni”, kazao je Zuckerberg u razgovoru s analitičarima.

Nakon što je kompanija objavila kvartalne poslovne rezultate, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Facebooka znatno oscilira, pa je u jednom trenutku pala 3 posto, da bi potom za toliko porasla.

Check Also

Cijena nafte biće 100 dolara po barelu početkom sljedeće godine

Investiciona banka “Morgan Stenli” je podigla prognozu cijene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije …

Leave a Reply

Your email address will not be published.