Naslovne strane dnevnih novia za 31. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

U POLJOPRIVREDNA ZEMLJIŠTA ZAKUPCI ULAŽU 9,2 MILIONA

Na osnovu posljednjih potpisanih ugovora o zakupu državnog zemljišta u ulcinjskoj Briskoj gori, Vranovićima u Kotoru i Gloubovcima u Podgorici, biće investirano ukupno 9,2 miliona eura i zaposleno više od 40 radnika, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.Prema podacima Komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, biće valorizovano više od 300 hektara tog zemljišta, kroz zasnivanje proizvodnje i prerade, uključujući i komplekse u nikšićkoj opštini.

Nurkovic danas na kontrolnom saslušanju u Skupštini

Kontrolno saslušanje ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića, o razvojnoj politici Aerodroma Crne Gore u svijetlu predloženog koncesionog akta, biće održano danas na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.Odluku o saslušanju donijeli su prošle nedjelje članovi Odbora, kako bi se poslanicima i javnosti jasnije predstavio cilj Vlade da crnogoroske aerodrome da u zakup na 25 do 30 godina.

TELEKOM U PLUSU 6,6 MILIONA

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prva tri kvartala iznosila je 6,6 miliona eura i veća je 2,3 miliona nego prošle godine, saopšteno je iz kompanije. Izvršni direktor Telekoma Nikola Ljušev istakao je da je zadovoljan ostvarenim rezultatima u proteklih devet mjeseci.

Dan

Devastaciju Tare podržava za pare

Dokument predlog mjera remedijacije i program praćenja stanja životne sredine na rijeci Tari, kojim je predviđeno novo korito Tare, finansirao je glavni izvođač radova, kineski CRBC, potvrđeno je “Danu juče iz te kompanije, a glavni i odgovorni projektant ove studije je profesor Mihailo Burić, diplomirani inženjer geologije.

Oduzimaju imovinu za investitore

Izmjene Zakona o eksproprijaciji, koje je predložio DPS, predstavljaju novi talas nacionalizacije privatne svojine zbog interesa trećih osoba, ocijenio je direktor istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac. DPS je predložio da se imovina može oduzeti i ući u njen posjed ukoliko je plaćena naknada za koju vladina komisija odredi da je pravična, te da žalba ne odlaže izvršenje, što je do sada bio slučaj.

DPS protiv nižih cijena goriva

Poslanici vladajuće većine odbili su da uvrste u dnevni red predloge SDP-a kojima se predlaže smanjenje akciza na gorivo i ukidanje kriznog poreza na plate iznad prosjeka od 1. januara. SDP je predložio da se akcize na gorivo smanje za 15 odsto, a da krizni porez od 11 odsto na plate iznad 500 eura iznosi devet procenata.

Pobjeda

Krediti tri, depoziti tri i po milijarde

Ukupni krediti banaka na kraju avgusta bili su 3,05 milijardi eura, što je rast od 3,7 odsto na mjesečnom nivou, pokazuju podaci Centralne banke. U odnosu na avgust prošle godine odobreno je 13,9 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju avgusta ostao je nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Poništili akcije i pokrili minus od 30,6 miliona

Željeznička infrastruktura Crne Gore umanjilaje kapital smanjenjem, odnosno poništenjem 10.985.576 akcija po osnovu pokrića akumuliranog gubitka. Kapital je smanjen za 30,6 miliona eura jer je nominalna vrijednost akcije 2,789 eura. Nakon ovih promjena, ukupna kapitalna vrijednost ZICG iznosi 439.663.125 eura, a ukupan broj akcija 157.638.774.

Dobit 703 hiljade

Luka Kotor je za devet mjeseci tekuće godine ostvarila profit od blizu 703.000 eura, što je 300.000 eura manje nego u istom periodu prošle godine. Prihod je bio 2,1 milion eura, blizu 300.000 eura manje nego prošle godine. Rashod je bio 1,4 miliona eura što je 100.000 eura uštede u odnosu na prošlu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *