Mihailović: Crna Gora lider u štednji

Najveća štednja u Evropi je u najbogatijim zemljama, a u regionu je Crna Gora lider u odnosu na broj stanovnika, saopštio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Božo Mihailović.

On je, povodom Svjetskog dana štednje, rekao da je vrlo složeno štedjeti, navodeći kako se bilježi “stabilan porast štednje stanovništva zaključno sa avgustom 2018. reda veličina 100 miliona eura godišnje”.

“I danas u Crnoj Gori imamo depozite stanovništa 1,3 milijarde. Sa druge strane, imamo kreditno zaduženo stanovništvo reda veličine 1,2 milijarde. Crna Gora je po štednji reda veličine od oko 2.000 eura po stanovniku, a krediti su 1.700 eura”, rekao je Mihailović, gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

Po plati i štednji, kako je saopštio, Crna Gora je najsličnija sa Rumunijom, koja ima 1.800 eura štednju, dok je prosječna plata 483 eura.

“U ovakvim ekonomskim uslovima je složeno štedjeti. Nju treba afirmisati kao ekonomski fenomen, nije štednja samo u novcu, već i materijalnim vrijednostima. Dobri su ovi potezi banaka da se štedi od malih nogu”, rekao je Mihailović.

Saopštio je da je najveća štednja u Evropi u najbogatijim zemljama.

“Najviše se štedi u Švedskoj i Danskoj, a najmanje u Grčkoj i Bugarskoj. Što se našeg okruženja tiče, po statistici je Crna Gora lider u štednji u odnosu na broj stanovnika. U apsolutnom iznosu, štednja na Kosovu je dvije milijarde, Srbiji deset, Makedoniji tri, BiH šest”, kazao je on.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

One comment

  1. evo viceguvernera Zugicu, taman kako treba

Leave a Reply

Your email address will not be published.