Krediti tri, depoziti tri i po milijarde

Ukupni krediti banaka na kraju avgusta bili su 3,05 milijardi eura, što je rast od 3,7 odsto na mjesečnom nivou, pokazuju podaci Centralne banke.

U odnosu na avgust prošle godine odobreno je 13,9 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju avgusta ostao je nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 72,6 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju avgusta u odnosu na jul bili veći 3,4 odsto i iznosili su 3,53 milijarde, dok su na godišnjem nivou porasli 13,7 odsto. Oročeni depoziti činili su 32,1 odsto ukupnih, a oni po viđenju 67,6 odsto. Preostalih 0,3 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu navode iz CBCG. Najviše je depozita ročnosti od tri mjeseca do jedne godine 46,4 odsto, a od jedne do tri godine 39,4 odsto. Ukupni depoziti stanovništva na kraju avgusta iznosili su 1,31 milijardu, 2,8 odsto više u odnosu na jul, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasli 12 odsto.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.