Naslovne strane dnevnih novina za 30. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

PROMET U TRGOVINAMA DOSTIGAO 3,79 MILIJARDI

Promet preduzeća u Crnoj Gori prošle godine, preciznije obračunati prihodi od prodaje roba i usluga bez poreza na dodatu vrijednost, iznosio je 8,357 milijardi eura, pokazuju novi podaci Zavoda za statistiku-Monstat. Kada je u pitanju odnos među pojedinim djelatnostima, najveći udio imaju trgovina na veliko i trgovina na malo i popravka motornih vozila i motocikala čak 3,788 milijardi eura. Slijedi građevinarstvo u kojem je promet imao obim od 1,2 milijarde eura, dok je prerađivačka industrija prihodovala 746,15 miliona eura.

U EVROPSKI MOZAIK IMAMO ŠTO DA UGRADIMO

Unapređenje poljoprivrede i obezbjeđenje kvalitetnih uslova života na crnogorskom selu zahtjevan je posao u kome ima mjesta za sve dobronamjerne, na svim nivoima, ocijenio je juče u Pljevljima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Rast BDP-a umanjio rizike

Finansijski sistem je relativno stabilan, a prisutni rizici su umjerenog intenziteta, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost Centralne banke (CBCG). Savjet je konstatovao da je nastavljen kontinuitet pozitivnih kvartalnih stopa rasta BDP-a u Crnoj Gori, što pozitivno utiče na sistemske rizike.

Dan

Zbog kašnjenja plaćaju 1,3 miliona

Skupština bi danas trebalo da raspravlja o Predlogu zakona o visini stope zatezne kamate, kojim bi se ona povećala za jedan procenat, odnosno sa sedam na osam odsto. Zatezna kamata je kamata koja se plaća ako dužnik kasni sa namirenjem novčane obaveze, a određuje se na polugodišnjem nivou.

Tuže državu zbog nelegalnog uvoza

Vlasnici preduzeća koja se bave prodajom polovnih automobila iz inostranstva podnijeli su tužbu Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću protiv S. J. iz Nikšića, koji se, kako tvrde, bavi nelegalnim uvozom polovnih automobila iz Njemačke, kao i protiv svih državnih institucija i lica koja se nalaze u lancu carinjenja i registracije polovnih automobila.

Bez diplome u bord direktora

Novoizabrani odbor direktora Luke Bar samo nekoliko dana nakon imenovanja u žiži je javnosti zbog dileme da li jedan od članova, Rasim Honsić, ima odgovarajuću stručnu spremu, znanje i zvanje, da bi učestvovao u odlučivanju o poslovanju najveće crnogorske luke. Član odbora direktora Luke Bar do sada, kako saznajemo, nije se bavio pomorskom privredom.

Pobjeda

Analizirali stanje dvije krizne banke

Savjet za finansijsku stabilnost je nakon razmatranja preliminarnih rezultata supervizije dvije banke kod kojih su prisutne određene ranjivosti zaključio daje finansijski sistem relativno stabilan i da su prisutni rizici umjerenog intenziteta navedeno je u saopštenju iz Centralne banke nakon sjednice. Ne pominje se, međutim, o kojim bankama se radi jer ih u tome sprečava zakon.

Luka Bar tri borda mijenja za mjesec

Vlada će kao vlasnik većinskog paketa akcija u Luci Bar u najkraćem zakonskom roku inicirati sazivanje vanredne skupštine akcionara barske kompanije, na kojoj će član odbora direktora Rasim Honsić biti razriješen dužnosti, odnosno na kojoj će biti imenovan novi bord, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja. Honsić je u petak, na skupštini akcionara, kao predstavnik državnog kapitala izabran za člana odbora direktora Luke Bar, a biće razriješen zato što nema visoku stručnu spremu.

Promet preduzeća 8,3 milijarde

Promet preduzeća (prihod od prodaje robe i usluga bez PDV-a) u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 8,3 milijarde eura, saopšteno je iz Monstata. Najveći udio u prometu čini trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala od 3,79 milijardi eura, dok se na građevinarstvo odnosi 1,2 milijarde. Bruto vrijednost proizvodnje (tržišna vrijednost sve proizvedene robe i usluga) bila je 4,7 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *