Luka Bar: Bez diplome u Odbor direktora

1 komentar

Vlada će kao vlasnik većinskog paketa akcija u Luci Bar u najkraćem zakonskom roku inicirati sazivanje vanredne skupštine akcionara barske kompanije, na kojoj će član odbora direktora Rasim Honsić biti razriješen dužnosti, odnosno na kojoj će biti imenovan novi bord, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja. Honsić je u petak, na skupštini akcionara, kao predstavnik državnog kapitala izabran za člana odbora direktora Luke Bar, a biće razriješen zato što nema visoku stručnu spremu.

Nakon skupštine akcionara, naknadnom provjerom ispunjenosti uslova za svakog člana odbora direktora utvrđeno je, u saradnji sa menadžmentom, da Honsić ispunjava uslove u smislu Zakona o privrednim društvima za imenovanje u odbor direktora, ali ne i uslove predviđene statutom društva“, kazali su iz Ministarstva.

Podsjetili su da resorna ministarstva predlažu vladinoj komisiji za kadrovska i administrativna pitanja članove odbora direktora u privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu, a komisija odlučuje o dostavljenim prijedlozima, pa ako ih usvoji opunomoćeni predstavnik državnog akcijskog kapitala na skupštini akcionara iznosi prijedlog kandidata, o kojem se izjašnjavaju akcionari.

“Predloženi kandidati su, u ovom slučaju, izabrani jednoglasno, glasovima većinskog i manjinskih akcionara Luke Bar”, navodi se u odgovoru Ministarstva saobraćaja i objašnjava da je sporni kandidat predložen “imajući u vidu da nije pravilo, niti ga Zakon o privrednin društvima definiše kao obavezu, da članovi odbora direktora moraju imati visoku stručnu spremu“. Naveli su da Honsić ima iskustvo u privrednom sektoru i da je za njega ocijenjeno da može doprinijeti radom i iskustvom u radu novog odbora direktora. Naveli su i da Honsić do razrješenja neće učestvovati u donošenju odluka odbora direktora.

“Time će biti eliminisana i teoretska mogućnost da se proizvede bilo kakva eventualna šteta po bilo kog akcionara ili samo privredno društvo”, poručeno je iz Ministarstva, gdje smatraju da spornim imenovanjem nije nanesena nikakva ni materijalna, ni nematerijalna šteta privrednom društvu, akcionaru ili nekom trećem licu i da shodno regulativi ne postoji nikakav pravni osnov na pozivanje na odgovornost bilo kog lica pojedinačno ili bilo kojeg radnog tijela Vlade ili njenih opunomoćenih predstavnika akcijskog kapitala na skupštini akcionara.

Akcionari Luke Bar izabrali su u petak na vanrednoj skupštini novi odbor direktora. Osim Honsića, u tom tijelu su Vladan Radonjić, Deda Đelović i Vidoje Žugić na prijedlog Vlade, a manjinske akcionare zastupaće i dalje Aleksandar Jovović. U prethodnom bordu su bili Andrija Lojpur, Borislav Lalević, Sead Delalić i Branislav Branković, koji je 13. septembra podnio ostavku, pa su i ostali bez mandata. Potom su 12. oktobra smijenili izvršnog direktora Luke Bar Zariju Franovića.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • pa imajuci u vidu da je i vd izvrsnog direktora vjerovatno bez fakultetske diplome, sta je tu novo

    zasluzio je neoliberalni profesor da bude smijenjen od needukovanih profila partijskih komunalija

    bar je ova Vlada CG probiranjem funkcija od strane manjinskih uvela princip tunjavog “previda” kad se totalno prekrsi zakon i trziste rada svede na obicnu regrutacionu politiku poslusnika i ostalih neznanlica

    nema sto, bas pravi uspjeh (odmah da ih pohvale EK i Svjetska banka) koji sjajno potvrdjuju svi podaci koje koriste u Vladi CG, koja slijepo vjeurje ministru kojem je posao da bude sto vise stetocinski naklonjen odgovornostima svojeg posla; vrijeme je da mu premijer po formalnom osjecaju obezbijedi super bonus za ovakav visoko posvecen rad u korist stete Crnoj Gori

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *