Finansijski sistem relativno stabilan, prisutni rizici umjerenog intenziteta

1 komentar

Savjet za finansijsku stabilnost je nakon razmatranja preliminarnih rezultata supervizije dvije banke kod kojih su prisutne određene ranjivosti zaključio daje finansijski sistem relativno stabilan i da su prisutni rizici umjerenog intenziteta navedeno je u saopštenju iz Centralne banke nakon sjednice. Ne pominje se, međutim, o kojim bankama se radi jer ih u tome sprečava zakon. Podsjetimo da je jedna od ove dvije banke Atlas banka.

“Članovi Savjeta su diskutovali o mogućem uticaju materijalizacije rizika u tim bankama na ukupan sistem. Na osnovu analize uticaja svih pomenutih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, Savjet je zaključio da je finansijski sistem relativno stabilan i da su prisutni rizici umjerenog intenziteta”, naveli su iz CBCG.

Zaključeno je da je nastavljen kontinuitet pozitivnih kvartalnih stopa rasta BDP-a u Crnoj Gori, što pozitivno utiče na sistemske rizike. Pozitivni signali, u smislu ekonomskog rasta, dolaze i iz regiona, ali i eurozone. Ekonomski pokazatelji za prvih šest mjeseci tekuće godine ukazuju na snažniji nastavak pozitivnih kretanja iz prethodne godine. Tokom prva dva kvartala 2018. zabilježen je značajan rast u većini sektora u odnosu na isti period 2017. Povećane su aktivnosti u građevinarstvu, trgovini, turizmu i industriji, gdje je posebno visok rast ostvaren u energetici 117,8 odsto.

Procjena realne stope rasta u prvom polugodištu je oko 4,7 odsto, na osnovu kvartalnih procjena.

“Izvorni prihodi budžeta za prva dva kvartala 2018. veći su 12 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Budžetski rashodi su za 7,9 odsto viši u odnosu na isti period prethodne godine, dok su četiri odsto niži u odnosu na plan. Rast rashoda je posljedica veće realizacije kapitalnog budžeta u odnosu na isti period 2017. godine”, ističu iz CBCG.

Ocijenjeno je da su vidljivi efekti fiskalne konsolidacije, što se, između ostalog, odrazilo i na nedavno poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore od strane agencije Moody’s (u septembru je ova agencija promijenila izglede Crne Gore iz “stabilnih” u “pozitivne”).

“Kontrola fiskalnih rizika i prateće strukturne reforme su trenutno ključne aktivnosti za očuvanje fiskalne, a posljedično i finansijske stabilnosti tokom srednjeg roka”, zaključili su članovi Savjeta.

Konstatovano je da su indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala pozitivni i bilježe pozitivne tendencije.

“Ukupna aktiva banaka je na kraju drugog kvartala 2018. iznosila 4,31 milijardu eura i ostvarila je rast od 4,3 odsto na kvartalnom nivou. Novoodobreni krediti za prvih šest mjeseci tekuće godine iznosili su 609,5 miliona eura, što je za 6,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *