Apple i Samsung kažnjeni za namjerno usporavanja telefona

Dodajte komentar

Povodom presude u Italiji kojom se kažnjavaju Apple i Samsung za namjerno kvarenje svojih uređaja kako bi korisnici bili primorani da kupe noviji model, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta Biljana Borzan poslala je apel Evropskoj komisiji za hitnu zabranu programiranog kvarenja na nivou EU.

“Puno nas je doživjelo da nam uređaj “crkne “odmah po isteku garancije, a modeli naših roditelja još uvijek rade. Čak 92 posto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka garaancije. Studije su pokazale da su mašine za rublje programirane na određeni broj obrtaja, televizori na nekoliko hiljada radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica. Nakon toga se pokvare, a rezervnih dijelova nema pa smo primorani da kupimo novi aparat”, objašnjava Borzan.

Italija je tako prošle nedjelje kaznila Apple i Samsung s 10 odnosno pet milijuna eura zato što su namjerno usporavali svoje uređaje nakon što bi korisnik preuzeo novi operativni sistem. I u Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje da električne uređaje koji duže traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju poreske olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravku.

“Čak 77 posto građana EU preferira popravku od kupovine novog uređaja. Šteta za okolinu od stalnog gomilanja otpada je nemjerljiva.  Evropski parlament je prošle godine usvojio Izvještaj o produženju trajanja uređaja. Usvojeni su i moji prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova, te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja. Komisija nažalost nije puno poduzela i još uvijek se države članice same moraju boriti s ovim problemom. To nije dovoljno jer su takvi proizvodi na cijelom europskom tržištu”, kaže Borzan.

(LiderPress)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *