U Kini nastaju dva nova milijardera svake nedjelje

U Kini su u prošloj godini u prosjeku nastajala dva milijardera sedmično, pa je ta zemlja postala vodeća u svijetu po stvaranju bogatstva, navodi se u izvještaju švajcarske banke UBS i revizorske kuće PwC.

Ukupna imovina tamošnjih milijardera porasla je 39 odsto, na 1,12 biliona dolara.

Ukupan broj milijardera u Kini porastao je prošle godine sa njih 318 na 373, pri čemu ih je 106 novih ušlo na listu. S druge strane, sa liste je ispalo njih 51, što ukazuje na rizičnost poslovanja u Kini.

U izvještaju se navodi da je 97 odsto kineskih milijardera nastalo samostalnim poduhvatima, najviše u tehnološkom i trgovinskom sektoru.

„U posljednjoj deceniji kineski milijarderi stvorili su neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija, povećavajući životni standard u zemlji”, kazao je direktor u firmi UBS Global Management, Josef Stadler.

Međutim, to je, kako je kazao, tek početak.

„Velika kineska populacija, tehnološke inovacije i rast produktivnosti, zajedno s podrškom vlasti, pružaju mogućnosti preduzetnicima ne samo da izgrade uspješno poslovanje, nego i da poboljšaju život drugima”, rekao je Stadler.

U izvještaju UBS-a navodi se i da je već sada u Aziji više milijardera nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukoliko se nastave sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih.

Ukupno je u svijetu prošle godine bilo 2,16 hiljada milijardera, dok ih je godinu prije bilo 1,98 hiljada. Njihova ukupna imovina porasla je 19 odsto, na rekordnih 8,9 biliona dolara.

U izvještaju se navodi i da je američka regija i dalje najveća koncentracija bogatstva milijardera, ali da rast tog bogatstva usporava.

U prošloj godini u SAD-u su nastala 53 nova milijardera, u poređenju s 87 prije pet godina. U zapadnoj Evropi broj milijardera porastao je prošle godine njih 17, na ukupno 414.

SEEbiz

Check Also

3 razloga zašto ne treba da budete zahvalni samo zato što imate posao

Kada su ljudi zahvalni samo na činjenici da imaju posao, postoji šansa da će ih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.