Lanci prodavnica naučili su tešku lekciju od “Amazona”: Šoping mora da bude lak

Dodajte komentar

Prodavnice koje su naučile da imitiraju opuštenost i instant zadovoljenje e-trgovina cvjetaju, dok su one koje još nisu evoluirale bankrotirale.

Tržni centri postaju pusti. Radnje se masovno zatvaraju. Prodavnice odjeće bankrotiraju.

Ali možda je prerano proglasiti smrt prodavnica. Amerikanci su počeli sve više da kupuju u pravim radnjama i prodavci kažu da posljednjih godina prodaja postaje sve bolja.

A dobri prihodi počinju sa snažnom ekonomijom i potrošačima-optimistima.

Bum takođe odražava šire preoblikovanje 3,5 bilijardi dolara vrijedne industrije gdje manje velikih lanaca prodavnica zarađuje više. Prodavnice koje su naučile da imitiraju opuštenost i instant zadovoljenje e-trgovina cvjetaju, dok su one koje još nisu evoluirale bankrotirale ili su na ivici.

“Lanci koji su uspjeli, shvatili su da je ’Amazon’ zauvjek promijenio ponašanje potrošača”, rekla je Barbara Kan, profesor marketinga u Vorton školi u Filadelfiji. “Kupovina ne bi trebalo da bude posao.”

Mnoge uspješne radnje su sada mješavina fast fud drajv in restorana i hotelskog portira.

Kupci u Targetu mogu da naruče kremu za sunčanje ili Tokidoki Unicorno majicu preko telefona, parkiraju auto i sačekaju da im isporuče kupljene predmete. Nordstrom omogućava mušterijama u nekim radnjama da vrate robu preko kutija određenih za to. Volmart zapošljava 25.000 “personalnih kupaca” kako bi birali i pakovali namirnice i odnosili ih mušterijama.

Nedavno, sva tri lanca prodavnica prijavila su kvartalne prihode bolje od očekivanih. Promet u Targetovim prodavnicama i na veb-sajtovima je najbrže porastao od 2008.

Neki su predviđali da će onlajn trgovina, sa “Amazonom” na čelu, jednog dana pokoriti tradicionalne prodavnice. Sa rekordnim zatvaranjem radnji prošle godine, nijedna vrsta prodavnica nije pošteđena – od tržnih centara, preko butika, do lanaca prodavnica. A mnoge se i dalje muče.

Ali zatvaranja su usporila jer su najneprofitabilnije i najslabije radnje odbačene. U ovo vrijeme 2017. gotovo 5.700 radnji je zatvoreno u SAD, navodi analitičarska firma Coresight Research. Ove godine zatvoreno je 44.800 radnji. U prosjeku, svaki deseti američki radnik radi u prodaji.

Iako su daleko od oporavka, mnogi prodavci se šire ili troše milijarde kako bi renovirali postojeće prodavnice. Nedavno renovirana Tifanijeva radnja u Njujorku ima više prodajnog prostora i bolju uslugu, podstaknuta uspehom njihovog “Blue Box” kafea gdje nekim danima na listi čekanja ima i više od hiljadu ljudi a doručak kod Tifanija košta 32 dolara.

Jedno od najambicioznijih i najskupljih renoviranja je u Targetu. Lanac prodavnica je pre više od deset godina osvojio američka predgrađa, otvorivši stotine prodavnica. Mnogi kupci su se međutim umorili od ogromnih prodavnica nalik pećinama. Zbog toga, Target ove godine planira da otvori oko 30 manjih radnji.

Mnoge nove radnje bi trebalo da pruže kompletnu uslugu svim kupcima – nešto što se u industriji naziva “omni-kanal” iskustvom.

Kupci mogu da naruče robu preko interneta i preuzmu je u prodavnici. Mogu da naruče robu onlajn i da im ona bude isporučena na kuću, u nekim slučajevima i istog dana. Ili mogu da posete prodavnicu. Početne plate prodavaca su povećane kako bi ih zadržali na poslu.

Tifani Tali (33) kaže da je zbog nedavnih promjena u njenom Targetu u Mineapolisu, Minesota, kupovina postala prijatnija. Odjeća koja je izložena djeluje pažljivije odabrano i ostavljeno kako bi “zapala za oko”. A dopada joj se i što može da u radnji vrati robu koju je kupila onlajn umjesto da je šalje poštom.

“Tehnički, ja sam milenijalac, ali volim da obilazim radnje”, rekla je ona.

Nedeljnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *