7 znakova da osoba koja vas intervjuiše želi da vas zaposli

Dodajte komentar

Svako ko je u nadi za zaposlenjem obavljao razgovore za posao zna koliko naporni i napeti isti znaju biti.

Ipak, postoje određeni znaci koji ukazuju na želju poslodavca da upravo vas angažuje za posao. Kako ne biste morali danima ili nedjeljama da razmišljate o tome kako je prošao vaš ragovor za posao, obratite pažnju na nekoliko faktora tokom samog razgovora.

  1. Za početak pratite pokrete lica i tijela. Ako osoba koja vas intervjuiše zadržava kontakt očima, neposredno se naginje prema naprijed ili se osmijehuje vjerovatno imate dobre šanse da ste joj se dopali.
  2. Zatim obratite pažnju na način, ton i sadržaj razgovora. Ako se razgovor produži i vaše teme se ne tiču samo posla, takođe je riječ o pozitivnom znaku.
  3. Dobar znak je i kada osoba koja zapošljava, potpunu pažnju pruža vama i razgovoru ne dopuštajući da ga omete telefonski poziv, mail ili poruka. Time indirektno pokazuje interes za vas i za ono što pričate.
  4. Kada je poslodavac iskreno zainteresovan za vas često će tražiti mišljenje ostalih, bilo šefova, zaposlenih i slično. Izrazito je dobar znak ako vas upozna s kolegama što pruža mogućnost i ostalima da vas procjene, a vi se tako upoznajete s načinom rada iz “prve ruke”.
  5. Još jedan od pozitivnih znakova jest kada vas pita o vašoj raspoloživosti i spremnosti na rad.
  6. Znak da vas poslodavac želi u svom timu je razgovor o plati i ostalim karakteristikama rada.
  7. Svakako pripazite na odgovore koje dajete i kako ih formulišite jer poslodavci zaista slušaju ono što im govorite.

Ono što vas može ohrabriti na samom kraju razgovora svakako je čvrst stisak ruke i širok osmijeh. Iako to može značiti samo da su prijateljski nastrojeni, većina poslodavaca toplim pozdravom otkriva svoju naklonost prema vama.

Svakako, čak i kada propratite sve navedene znakove ostanite mirni i profesionalni, posebno nakon završetka razgovora jer utisak koji ostavite pri pozdravu sigurno se cijeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *