Naslovne strane dnevniih novina za 27. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Kinezi nijesu smjeli da diraju tok Tare

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) izmjestila je tok Tare na dionici autoputa kroz Mateševo, iako su se Elaboratom procjene uticaja na životnu sredinu obavezali da to neće učiniti. Zabranjeno je mijenjati riječni tok. U slučaju izrade rječnih prelaza (Tara, Morača) neophodno je preduzeti sve mjere za sprečavanje zagađivanja i zamuljivanja vode, stoji u Elaboratu,koji je po narudžbi upravo kineskog CRBC radio konzorcijum “Inter project Entasis d.o.o.

Predložen zakon kojim želje investitora postaju javni interes

Već u utorak na dnevnom redu Skupštine naći će se izmjene Zakona o eksproprijaciji koje daju Vladi široke mogućnosti da nešto proglasi javnim interesom kako bi nekom oduzela imovinu, skraćuju se rokovi za postupak eksproprijacije, vlasnik imovine moći će da se žali na visinu naknade za oduzetu imovinu, ali to ne odlaže postupak eksproprijacije, a taj za koga se oduzima zemljišta moći će čak da uđe u posjed te imovine i prije pravosnažanosti rješenja o eksproprijaciji.

Dnevne novine

Građani se najviše zadužuju za kupovinu stana

Banke i druge finansijske institucije u Crnoj Gori odobrile su 858,2 miliona eura kredita u prvih devet mjeseci ove godine, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG). Od tog iznosa, građani su se za različite namjene zadužili u ukupnom iznosu od 360,8 miliona, dok su privreda i administracija kreditirani sa 497,4 miliona eura.

KONTROLNO SASLUŠANJE NURKOVIĆA U SRIJEDU

Kontrolno saslušanje ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića o razvojnoj politici Aerodroma Crne Gore i predloženom koncesionom aktu biće održano naredne srijede, odlučeno je u petak na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Da se na saslušanje pozove Nurković predložio je poslanik DPS-a i predsjednik Odbora Predrag Sekulić.

STAMBENO PITANJE ĆE RIJEŠITI 400 PORODICA

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma dodijelili su u petak 200 vaučera građanima u okviru treće faze projekta Hiljadu plus. Najviše vaučera, ukupno 90 pripalo je zaposlenima u javnom sektoru, 50 njih su dobili bračni parovi do 35 godina, dok je 60 vaučera dodijeljeno ostalim korisnicima. Direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu Marko Čanović kazao je na konferenciji za novinare da očekuje da će u trećoj fazi projekta stambeno pitanje riješiti oko 400 porodica.

Dan

Manjine odlučuju o eksproprijaciji

Odbor za ekonomiju je podržao predlog izmjena i dopuna Zakona o ekspronrijaciji, kojim se po hitnom postupku može oduzeti privatna imovina tako što će se platiti pravična naknada koju odredi vladina komisija. Vlasnik se može žaliti, ali, zarazliku od sadašnjeg rješenja, žalba ne odlaže rješenje kojim država oduzima imovinu. Predlog izmjena i dopuna dostavila je grupa poslanika DPS-a, a Vlada je dala pozitivno mišljenje na zakon.Za podršku zakonu glasali su poslanici DPS-a i SD, dok je Genci Nimanbegu (Forca) bio uzdržan.

Željezara je tempirana bomba

Nikšićka Željezara Toščelik, u kojoj je stanje alarmantno, očigledno je tempirana bomba koja se može aktivirati u svakom momentu, dok su zaposleni postali topovsko meso, saopštio je potpredsjednik nikšićkog odbora URA Goran Šućur. -Radnici rade na dotrajalim mašinama koje treba povući iz upotrebe, sa dotrajalom opremom, u fabrici gdje određene peći nemaju sve dozvole, poslodovac ne poštuje radno vrijeme, a plate su niske, pa se postavlja pitanje zašto Inspekcijarada ne obavlja svoj posao adekvatno naveo je Šućur u saopštenju.

Obećao otpremnine, pa pogazio riječ

Penzioneri Kombinata alumijuma (KAP) su na jučerašnjem zboru ispred Vlade odlučili da se premijeru Dušku Markoviću obrate javno u vezi sa tvrdnjama iznesenim na sjednici Skupštine u okviru premijerskog sata, kada je rekao da su predstavnici penzionera napustili radnu grupu koja je trebalo da radi na izmjenama i dopunama Zakona o isplati otpremnina za bivše radnike KAP-a.
-Premijeru. nemojte da izvrćete istinu. Na sastanku, koji smo imali sa Vama, niste predložili radnu grupu već komisiju sastavljenu od predstavnika Vlade i penzionera…

Pobjeda

Smanjiti administraciju i sivu ekonomiju

Pioritet vlada regiona mora biti smanjenje sive ekonomije i neefikasne administracije, poručili su privrednici koji su učestvovali na konferenciji o ekonomiji Montenegro 2018 ,,Balkan i Evropska unija petogodišnji ciklus Berlinskog procesa, kojaje juče završena u Budvi.

Ako se poveća porez na dobit, investitor će biti obeštećen

koliko konzorcijum “Kolašin 1600, koji čine “Ski rezort Kolašin 1600 i albanska “Gener 2 u zakup na 90 godina dobiju 28 hektara za izgradnju ski kompleksa, ugovorm će im biti garantovana stopa poreza na dobit od devet odsto. U slučaju da bude povećana, konzorcijum će imati pravo nadoknade štete od države, rečeno je juče na zajedničkoj sjednici Komisije za kontrolu postupka privatizacije i Odbora za ekonomiju.

Kad srušimo 105 objekata, niko zdravog razuma više neće divlje graditi

Ministar turizma Pavle Radulović kazao je juče da nakon što bude srušeno 105 bespravno podignutih objekata, za koja su rješenja napisana, nijedan zdravorazumski građanin više neće divlje graditi. On je u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanice DPS Marte Sćepanović, kazao da je nakon usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata registrovana gradnja 367 objekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *