Izabran novi Odbor direktora Luke Bar

Dodajte komentar

Akcionari Luke Bar izabrali su juče novi odbor direktora na predlog većinskog vlasnika, Vlade. Kapital države će u preduzeću iz Bara predstavljati Rasim Honsić, Vladan Radonjić, Deda Đelović i Vojin Žugić, dok će predstavnik manjinskih akcionara i dalje biti Aleksandar Jovović.

Skupština je prije izbora novih, smijenila dosadašnje članove borda Anđelka Lojpura, Borislava Lalevića i Seada Delaića, dok je Branislav Branković ranije podnio ostavku. Vlada je bord direktora smijenila desetak dana nakon što su razriješili izvršnog direktora Zariju Franovića i na njegovo mjesto za vršioca dužnosti postavili Dragana Nikezića, bivšeg direktora hotela “Sidro.Osim smjene i izbora novog borda, akcionari su upoznati sa izvještajem nezavisnog revizora o izvršenoj vanrednoj reviziji finansijskih iskaza Luke za period od 1. januara do 30. juna. Kapital države juče je predstavljao Vladimir Stijepčević.

Izvještaj, oko kojegaje eskalirao sukob između borda i bivšeg izvršnog direktora, komentarisao je upravo Franović.

“Sporovi i razlike su nastali kada su u pitanju razlike zarada zaposlenih, koje su potvrđene od strane borda direktora, a samim tim i sporazumom koji Je potpisan sa sindikatom. Naslijeđeno je preko četiri miliona, gdje su se držala aktivna potraživanja od 2005, 2008. i 2010. godine. Dakle, to su sve neki naslijeđeni problemi. Ja sam izabran za izvršnog direktora 1. avgusta 2017. godine. Ne želim da mi se išta imputira oko poslovanja. Kompletno svi naslijeđeni problemi su iz prethodnog perioda. Nisam zloupotrebljavao svoju funkciju i poziciju da nekoga etiketiram i ogovaram. Sa tim spornim potraživanjima su upoznati Vlada, premijer, ministar. Ne slažem se sa primjenom ovih standarda, jer su regulisani pravilnikom, Zakonom o reviziji i Zakonom o računovodstvu”, rekao je Franović na jučerašnjoj skupštini akcionara.

Istakao je da se zna ko su odgovorna lica koja sastavljaju finansijski izvještaj, te da to nije izvršni direktor.

Bivši predsjednik odbora direktora Anđelko Lojpur smatra da će biti teško novom odboru da se izvadi iz ove situacije, zbog posla koji oni nisu uspjeli da završe.

“Nemam zamjerki što se tiče ni jednog ni drugog izvršnog direktora. Grkih riječi nije bilo. Ja se nikad nisam oglašavao u javnosti, a što su novinari pisali, to su njihove stvari”, kazao je Lojpur.

Zatekao sam raspad sistema

Nakon snupštine Franović je za “Dan” je kazao da o njegovom poslu u Luci treba da sudi onaj čiji je to posao.

“Jesam li težak i naporan, jesam. Tražim da se radi. Možda to nekom ne odgovara. Zatekao sam raspad sistema kada sam došao prije 14 mjeseci. Sebe sam dao Luci, ali ne znam je li to bilo dobro. Možda pogrešno radim. Ali ponosan sam na sve što sam uradio”, rekao je Franović i dodao da nije razmišljao da li će ga novi odbor vratiti na mjesto direktora.

“Kad sam ja došao stepen naplate je bio 41,03, a kad sam eto pošao 84,72”, kazao je Franović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *