Vlada garantuje CGES-u za kredit od 20 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada će sa 20 miliona eura garantovati Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) za kredit koji ta kompanija treba da dobije od Njemačke razvojne banke (KfW) za realizaciju projekta “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice”.

To je odlučeno na juče održanoj sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović. Nacrtom Ugovora predviđeno je da se 20 miliona eura iskoristi za izgradnju trafostanice u Radovićima i rekonstrukciju postojeće trafostanice u Tivtu, postavljanje podzemnog kabla od nove trafostanice u Radovićima do dalekovoda Budva-Tivat, izgradnju dijela novog dalekovoda Lastva-Kotor i rekonstrukciju dalekovoda Lastva Gorovići-Tivat.

Rok dospijeća kredita je 12 godina, od čega je prvih pet grejs period. Kamata je fiksna od 1,1 odsto, a prva rata kamate stiže na naplatu 15. maja naredne godine. Sredstva će biti vraćana u polugodišnjim ratama od oko 1,3 miliona eura, počevši od novembra 2023. godine.

Kao kolateralu za izdatu državnu garanciju, CGES je ministarstvima ekonomije i finansija dostavio spisak imovine koja se procjenjuje na blizu 21 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *