Rekordna dobit Amazona od 2,9 milijardi dolara

Dodajte komentar

Tehnološki div Amazon.com u trećem je tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,9 milijardi dolara, a premda je ostvario i snažan rast prihoda, cijena dionice tog tehnološkog diva oštro je pala zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljnjeg rasta.

Prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 56,6 milijardi dolara, što je 29 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Pritom je dobit dostigla rekordnih 2,9 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 256 miliona .

To je već četvrti kvartal zaredom kako je zarada te kompanije sa sjedištem u Seattleu veća od milijardu dolara. U poslovanju ‘cloud’ uslugama, Amazon Web Services, prodaja je porasla 46 posto na godišnjem nivou, na 6,7 milijardi dolara.

Amazon takođe privlači sve više novca od oglašavanja, pa je prihod dijela ‘drugih kategorija’, što uključuje oglašavanje, skočio za više od 120 posto na godišnjem nivou, na 2,5 milijardi dolara. Maloprodaja u Sjevernoj Americi takođe daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečju porasla za 10 posto na godišnjem nivou, na 29 milijardi dolara.

Većina toga ostvarena je online prodajom, no nisu zanemarivi ni prohodi od prodaje u tradicionalnim prodavnicama, 4,2 milijarde dolara, što je uglavnom povezano s trgovačkim lancem Whole Foods, kojeg je Amazon lani preuzeo.

No, u području online prodaje Amazon je suočen sa sve većom konkurencijom, s obzirom da i ostali trgovci na malo, uključujući najveći američki trgovački lanac Walmart, sve više ulažu u taj način prodaje. Uprkos snažnom rastu dobiti i prihoda, cijena dionice Amazona pala je u četvrtak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 3 posto.

To je posljedica slabijih nego što su analitičari očekivali procjena o rezultatima u tekućem tromjesečju.

Tako poslovodstvo Amazona procjenjuje da će u četvrtom kvartalu ove godine njegova prodaja iznositi između 66,5 i 72,5 milijardi dolara, što bi bio rast između 10 i 20 posto na godišnjem nivou, dok je u proteklom kvartalu taj rast iznosio 29 posto.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *