Pustinjski Davos: Uprkos bojkotima, Saudijska Arabija sklopila ugovore vrijedne 50 milijardi dolara

Dodajte komentar

Mnogi korporativni rukovodioci su negirali svoje učešće na konferenciji za investitore u Rijadu zbog pozadine nasilne smrti saudijskog novinara Khashoggiija.

Bez obzira na to, naftna država može očekivati ​​odlične poslove.

Usred afera oko smrti antivladinog novinara Džamala Khashoggia, Saudijska Arabija je sklopila više od 50 milijardi dolara poslova sa investitorima. Na konferenciji u Rijadu, nazvanoj i “pustinjski Davos”, koju su bojkotovale brojne političke i ekonomske ličnosti, potpisani su ugovori o nafti, gasu i transportu, naveli su vladini zvaničnici. Konferencija se odvija pod pojačanim mjerama sigurnosti.

Između ostalog, ugovore su potpisali proizvođač automobila iz Južne Koreje Hyundai, američki dobavljač opreme za naftu Schlumberger i francuska naftna kompanija Total. Saudijski energetski gigant Aramco je potpisao 15 ugovora vrijednih više od 34 milijarde dolara. Siemensov šef Joe Kaeser propustio je, prema insajderima, saglasno otkazivanju njegove posjete, potpisivanje ugovora o industrijskim postrojenjima vrijednim milijarde dolara u zalivskoj državi.

Nejasno je da li je državni ugovor za Siemens u opasnosti. Prema izvještaju novinske agencije Bloomberg, potpisivanje je samo odgođeno. Projekat bi Siemensu mogao donijeti do 20 milijardi dolara.

Još u aprilu, saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman u Parizu napravio preliminarne aranžmane sa Totalom i drugim francuskim kompanijama za predložene ugovore vrijedne 12 milijardi dolara. U utorak se pojavio lično na događaju i nazvao konferenciju “sjajnom”. Saudijski ministar energetike Chalid al-Falih pohvalio je šefa Totala Patrika Pouyannéa za njegov anažman. Rekao je u svom govoru u Riadu da je važno “u teškim vremenima” ostati u kontaktu i ojačati “partnerstvo”.

Izvor: Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *