Kinezi grade vještački Mjesec kako bi osvijetlili cijeli grad

Dodajte komentar

Kineska kompanija koja se bavi svemirskim tehnologijama “Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co” planira da lansira satelit, osam puta svjetliji od Mjeseca, koji bi zamijenio uličnu rasvjetu u gradu Čengdu.

Ambiciozan projekat trebalo bi da osvjetljava prečnik od 10 do 80 kilometara, a lansiranje se očekuje 2020, otkriveno je na skupu inovatora u ovoj kineskoj metropoli od 14 miliona stanovnika.

Iako izrada neviđenog čuda tehnologije traje već četiri godine, nije iznijeto mnogo detalja, a pretpostavlja se da će satelit biti obložen materijalom koji će odbijati Sunčevu svjetlost i imati pokretne ploče, nalik krilima, radi fokusiranja rasvjete na određenu lokaciju.

– Jačina svijetla i radno vrijeme mogu da se prilagode, dok se snop može koncentrisati na širinu od nekoliko desetina metara – rekao je predsjednik kineske komapnije Vu Čunfeng.

Iako ideja djeluje interesantno nije jasno kako bi uticala na san ljudi i životinja. Svjetlost bi trebalo da podsjeća na sumrak i bude pet puta slabija od ulične rasvjete.

Još uvjek se ne zna da li projekat ima podršku Vlade ili lokalnih vlasti, ali zvaničnici su, navodno, zaintrigirani mogućim smanjenjem troškova rasvjete i turističkim potencijalom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *