Aerodrom Podgorica

Aerodromi neće biti pod hipotekom

Država neće dati nikakvu garanciju budućem koncesionaru Aerodroma Crne Gore, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, i dodao da se benefiti mogu očekivati tek nakon davanja koncesije.

„Nikakve garancije država neće dati, a koncesionar, ako dođe do te realizacije, neće moći da stavi pod hipoteku imovinu aerodroma“, rekao je Nurković u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta (DF), Vere Bulatović.

Ona je pitala Nurkovića da objasni građanima naum Vlade i resornog Ministarstva da Aerodrome Crne Gore da koncesionaru kojem će istovremeno biti garant za kredit.

Nurković je kazao da će se sva imovina koja se bude uvećala tokom perioda koncesije, ako to bude bilo na 30 godina, za taj period vratiti uvećana za sva ulaganja.

„U izuzetnoj situaciji, kada koncesionar uđe u nevolje, a zajmodavci nijesu u mogućnosti da nađu alternativno rješenje, kao što je reprogramiranje duga ili zamjena koncesionara, koncesija će biti ukinuta i aerodromi vraćeni državi. Vlada bi morala preuzeti određene finansijske obaveze“, objasnio je Nurković.

On je poručio da će se benefiti vidjeti tek nakon potpisivanja koncesije, ako do toga dođe.

„Sada je taj postupak u tri faze. U prvoj fazi razgovor o aktu i ugovoru o koncesiji, koji je finalizovan i trebalo bi skoro da ide prema Vladi. Zatim, slijedi postupak pretkvalifikacije da se dostave ponude od firmi koje bi trebalo da budu zainteresovane“, rekao je Nurković.

Te kvalitetne ponuđače će, kako je dodao, pozvati da dostave dokumentaciju i raspišu tender.

„Ako Vlada procijeni u bilo kojoj fazi da to nije dobar posao za Vladu, može da se prekine taj posao“, kazao je Nurković.

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *