Tokom ljeta radilo više od 9.000 domaćih sezonaca

Dodajte komentar

Glavni izazov Zavoda za zapošljavanje tokom minule turističke sezone bio je kako na najbolji mogući način kvalitetno posredovati u zapošljavanju lica sa evidencije Zavoda. Osnovna uloga Zavoda jeste da posreduje u zapošljavanju. Ali, puno je faktora koji, i pored dobre selekcije, mogu uticati na to da li će se poslodavac odlučiti za predloženog kandidata.

Crnogorsko tržište rada karakterišu brojne specifičnosti: u ukupnoj nezaposlenosti dominantno je učešće srednjošlolaca, od blizu 50 odsto, više od trećine (36,13 odsto) su nekvalifikovani radnici. Sa druge strane, u konstantnom je rastu učešće žena u odnosu na učešće muškaraca i taj odnos je sada 60:40% u korist žena. Kada govorimo o starosnoj strukturi, kao značajnom parametru u analizi stanja na evidenciji, bilježimo negativan trend rast broja nezaposlenih starijih od 50 godina. Gotovo trećina nezaposlenih je u dobi starijoj od 50 godina.

Sa druge strane, crnogorsko tržište rada karakterišu strukturna i dugoročna nezaposlenost, deficit kadra u strateškim privrednim granama, turizmu, ugostiteljstvu, građevinarstvu, nepovoljna starosna struktura nezaposlenih, slaba mobilnost, te veliki broj zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori, naročito u periodu trajanja ljetnje turističke sezone.

“Ove godine smo napravili dobru pripremu za početak turističke sezone. To je podrazumijevalo, prije svega, blagovremenu i kontinuiranu komunikaciju na relaciji Zavod poslodavac i Zavod lice zainteresovano za rad na sezonskim poslovima. Zavod je intenzivirao aktivnosti u dijelu obilaska poslodavaca, sa ciljem da identifikuje njihove kadrovske potrebe, ponudi im domaću radnu snagu i predstavi aktuelne subvencije, ukoliko ih zaposle”, kaže načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović.

Ciljna grupa, kako dodaje, bili su poslodavci koji su proteklih godina zapošljavali najviše stranaca. Mobilni timovi iz Zavoda obišli su 412 poslodavaca iz primorskih opština i u neposrednom kontaktu, predstavili im prednosti zapošljavanja domaćih radnika.

Takođe, ove godine za poslodavce, koji su se Zavodu obratili sa potražnjom velikog broja radnika organizovane su selekcije kandidata u biroima rada iz sjevernog i centralnog regiona.

“Ovo su svojevrsni mini sajmovi zapošljavanja, gdje ciljano poslodavcima organizujemo neposredan kontakt sa nezaposlenim licima u njihovim sredinama, što je svakako bila još jedna mogućnost povezivanja ponude i tražnje”, ističe Ivanović.

Na sezonskim poslovima zaposleno je 9.077 osoba sa evidencije nezaposlenih.

“Očekujemo da je ovaj broj veći, jer nam još pristižu podaci iz Poreske uprave. Tradicionalno, najbrojnije zapošljavanje je iz primorskih opština, ali je ono i ove godine izraženo i kod nezaposlenih iz sjevernog i centralnog regiona”, naglašava ona.

Najveći broj sezonaca zaposlen je u oblasti ugostiteljstva i turizma, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih radnika u restoranima, pomoćnih radnika u kuhinji, servira, sobarica, higijeničarki, peračica suđa, radnika u vešeraju…

U cilju animiranja mladih da rade sezonski, ove godine za njih je kreirana elektronska platforma. Đaci i studenti su zaista ogroman potencijal za rad na sezonskim poslovima. Svake godine na primorju radi između 2.500 i 3.000 mladih ljudi, koji su ljeti slobodni od redovnih obaveza u školi ili na fakultetu.

Kroz intenzivnu komunikaciju sa Zavodom poslodavci iznose primjedbe zbog napuštanja radnika neposredno nakon početka ili u špicu sezone, te nemogućnosti da se u kratko vrijeme obezbijedi zamjena.

Sa druge strane, sezonci prigovaraju na uslove rada, prije svega na kolektivni smještaj, prekoračenje propisanog radnog vremena, obavljanja više različitih poslova, te rad dvokratno, a često i trokratno, što im nije davalo mogućnost da imaju vremena i za svoje privatne obaveze.

“Zavod će sumirati rezultate sezone, impresije i primjedbe poslodavaca i sezonaca i, kao odgovoran posrednik na tržištu rada, preduzeti sve mjere i aktivnosti kako bismo imali bolju narednu turističku sezonu u dijelu zapošljavanja domaćih radnika. Poslodavcima ćemo predstaviti očekivanja radnika koji su zainteresovani za sezonski angažman. Isto tako, uticaćemo na lica sa evidencije da sa više motiva prihvataju sezonske poslove i da u tome vide svoj interes”, poručuje Sonja Ivanović.

I ove godine poslodavci su se, u značajnoj mjeri, obraćali Zavodu sa potražnjom kvalifikovanog kadra. Uglavnom su nudili obezbijeđen smještaj, ishranu i plate, koje su se kretale od 210 do 350 eura za nekvalifikovane poslove, te od 350 do 600 i više eura za kvalifikovane konobare, kuvare, pica majstore…

“Osim zahtjeva za kvalifikovanim radnicima, poslodavci su u još većem broju tražili pomoćno osoblje, mahom žensku radnu snagu. Prema našim procjenama odnos između traženih kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika je na nivou 30:70 odsto u korist nekvalifikovanih”, objašnjava Ivanović.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *