S&P 500 već je u korekciji, samo mu to još niko nije rekao

Dodajte komentar

Američki berzanski indeks S&P 500 već je u korekciji, samo mu to još niko nije rekao. Iako još nije zagazio u tu teritoriju, ponajprije zahvaljujući tehnološkim dionicama, većina njegovih djelova već bilježi pad cijene preko 10 posto, a neke su već i u “medvjeđem tržištu” s gubitkom iznad 20 posto od najvišg nivoa u godinu dana. Prema analizi Reutersa, u korekciji su trenutno 353 dionice iz S&P-a 500, dok ih je 179 izgubilo preko 20 posto.

Drži ga Apple

Inače, sam indeks još se drži iznad “crvenog područja”, pa zaključno s utorkom bilježi sedam posto minusa u odnosu na rekordnu vrijednost zabilježenu 20. septembra. “Glavu iznad vode” za sada mu drži Apple koji zbog svoje tržišne kapitalizacije iznad bilio dolara ima i veliku težinu unutar indeksa. Appleova dionica trenutno bilježi 4,6 posto minusa u odnosu na najvišu vrijednost od 3. oktobra.

Odnos cijene i zarade cijelog indeksa u ponedjeljak je iznosio 16,2 dok je za ilustraciju na vrhuncu 22. januar ove godine iznosio 18,5, prema podacima Refinitiva. Najdublje su u “medvjeđem tržištu” dionice Wynn Resortsa i Western Digitala, kompanija snažno izloženih kineskom tržištu. Gubitak vrijednosti dionica posljednjih dana je, kažu tamošnji analitičari, izazvan strahovanjima na tržištu od negativnog uticaja rasta troškova zaduživanja, plata i carina na zarade kompanija.

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, ostvarila je u proteklom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. No, ulagači se plaše da su zarade dostigle vrhunac te da bi ubuduće njihov rast mogao bili znatno slabiji. “Ulagače brine i rizik od toga da bi više kamatne stope mogle izazvati usporavanje rasta ekonomije”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u kompaniji Prudential Financial.

Nesigurnost na tržištu

Nesigurnost na tržištu vlada od polovine septembra, kada je američka centralna banka po treći put ove godine povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova i signalizirala da bi u decembru mogla još jednom podići cijenu novca. Uz to, Fed očekuje da će iduće godine morati da poverća kamate još u tri navrata, a potom još jednom u 2020. godini jer američkka ekonomija snažno raste, što bi moglo podstaći jačanje inflacije.

Kretanje terminskih ugovora na berzanske indekse u srijedu sugerisalo je mješovite rezultate na Wall Streetu. Zahvaljujući dobrom poslovnom izvještaju Boeinga terminski ugovori na Dow Jones sugerisali su rast za približno stotinu bodova. Međutim, S&P 500 i Nasdaq bilježili su blage minuse. Inače, američkim investitorima oktobar neće ostati u najboljem sjećanju jer indeksi za sada bilježe mjesečne gubitke od najmanje pet posto.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *