Sekulić: Vjetroelektrana Krnovo proizvela oko 113 gigavat sati električne energije

Dodajte komentar

Vjetroelektrana Krnovo je u prva tri kvartala proizvela oko 113 gigavat sati (GWh) električne energije ili četiri odsto ukupne proizvodnje ostvarene u tom periodu, sa tržišnom vrijednošću od preko sedam milona eura, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini, kazala da je za taj iznos smanjen uvoz električne energije.

„Sa svim uračunatim podsticajima proizvođaču je isplaćeno 13,2 miliona eura, pri čemu je dužan da pokrije trošak zakupa zemljišta, korišćenja prenosnog sistema i održava elektranu u propisanom stanju“, rekla je Sekulić odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Dragutina Papovića o koristima koje imaju država i Opština Nikšić od proizvodnje električne energije u vjetroelektranama na Krnovu.

Sekulić je kazala da se tu radi o višestrukim pozitivnim efektima.

„Sama izgradnja podrazumijeva 26 vjetroelektrana na Krnovu sa ukupnom instalisanom snagom od 72 megavata (MW) i predstavlja investiciju od oko 150 miliona eura“, objasnila je Sekulić.

To je, kako je navela, prvi veliki proizvodni objekat u oblasti elektroenergetike od izgradnje pljevaljske Termoelektrane 1982. godine.

„Sa planiranom godišnjom prozivodnjom od 200 GWh vjetroelektana Krnovo će doprinijeti energetskom miksu u Crnoj Gori, umanjiti zavisnot sistema od hidroloških prilika i poboljšati spoljnotrgovinski balans za oko deset miliona eura“, precizirala je Sekulić.

Ona je saopštila da realizaciju takvih projekata prate benefiti kako na nivou države, tako i lokalne zajednice.

„Izgradnju vjetroelektrane Krnovo pratila je i izgradnja i rekonstukcija lokalnih puteva, naknade za potrebe eksproprijacije i izgradnja dodatne elektroenergetske infrastrukture“, dodala je Sekulić.

Ona je podsjetila da je nova trafostanica preuzela napajanje velikog dijela područja Nikšića, čime je značajno unaprijeđeno napajanje tog grada električnom energijom.

Poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković, pitala je Sekulić kako se realizuje proces brendiranja Crne Gore, što je, zahvaljujući i Zakonu o nacionalnom brendu, jedna od važnijih aktivnosti u izgradnji nacionalnog i ekonomskog imidža na domaćem i međunarodnom planu.

Sekulić je kazala da se usvajanjem Zakona uspostavila osnova za dalje aktivnosti razvoja nacionalnog brenda.

„Brendiranjem će se omogućiti da se uvijek šalje jedinstvena slika o Crnoj Gori i pozitivna percepcija o njoj u međunarodnoj javnosti, a ključni efekti će biti veća atraktivnost za strane turiste, privlačenje većeg broja investicija i tražnja za crnogorskim proizvodima“, navela je Sekulić.

Ona je podsjetila da Ministarstvo ekonomije dva puta godišnje organizuje konferencije i okuplja stručnjake iz te oblasti.

„Planirane aktivnosti se odnose na pripremu strategije razvoja nacionalnog brenda i organizovanje edukacija za zaposlene u javvom sektoru“, dodala je Sekulić.

Prema njenim riječima, nacionalno brendiranje donosi puno koristi ne samo državi, nego i svakom građaninu pojedinačno, pri čemu se aktivno doprinosi da ugled države bude na najvećem mogućem nivou.

„Takođe, prije pristupanja Evropskoj uniji (EU), Crna Gora mora imati snažan i kredibilan brend koji će slati pozitivnu poruku ko smo i kako ćemo članstvom u EU doprinijetu tom evropskom bloku i njegovim opštim ciljevima“, zaključila je Sekulić.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *