Njemačka u 15 gradova zabranjuje automobile s motorima na dizel

Dodajte komentar

Vlada Njemačke vrši pritisak na domaće proizvođače automobila da unaprijede dizel-motore koji prekomjerno zagadjuju vazduh, a imaju sistem koji to skriva na testovima.

Vlada time politički pokušava da umiri vozače bijesne zbog mogućnosti da im bude zabranjeno korišćenje tih vozila u većim gradovima.

Kabinet kancelarke Angele Merkel je danas odobrio niz mjera za unaprjedjenje motora vozila opremljenih sistemom za varanje na testovima izduvnih gasova. Ukoliko ta vozila ne budu u skladu s propisima, biće zabranjena u Hamburgu, Berlinu, Štutgartu i Frankfurtu.

“Nije prihvatljivo da (radi rješavanja tog problema) auto-industrija plaća mnogo novca u Americi, a da se ovdje buni zbog nekoliko stotina eura”, rekla je Merkel na jednom predizbornom skupu u Hesenu u utorak, pozivajući proizvodjače da promijene svoj “cicijaški odnos” i da unaprijede automobile koje su prodavali potrošačima s lažnim tvrdnjama da malo zagađuju.

Te njene neuobičajeno oštre riječi o moćnoj njemačkoj automobilskoj industriji, stigle su dan pošto je sud u obližnjem Majncu razmatrao da li je pravno osnovana zabrana automobila s motorima na dizel kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u tom gradu.

Dizel vozila su značajan izvor azotnih oksida koji mogu biti štetni za ljudsko zdravlje.

Novonajavljene mjere će se odnositi na 15 njemačkih gradova u kojima je znatno premašena granica Evropske unije od 40 mikrograma azot-oksida po kubnom metru vazduha. Još 50 gradova u Njemačkoj je na ivici tog praga EU.

Predviđa se da će stranka Angele Merkel i njeni koalicioni saveznici, Socijaldemokrate, u nedjelju na izborima u Hesenu izgubiti mnogo glasova, dok, po anketama, naglo skače podrška ekološkoj “Zelenoj partiji”.

Ferdinand Dudenhefer, jedan od najpoznatijih analitičara auto industrije u Njemačkoj, ocijenio je da su nove mjere Vlade “providan predizborni manevar”.

On je za dnevni list “Rajniše post” rekao da je Merkel još od 2010. godine znala za problem prekomjernog zagadjenja azot-oksidima iz izduvnih gasova dizel-motora, ali nije ništa uradila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *