Mašinski fakultet: Moguće je uvesti rashodovano vozilo ako je ispravno

Dodajte komentar

Mašinski fakultet je saopštio da oni ne vrše neposredni pregled vozila već se pregled obavlja kod ovlašćenih organizacija koje im dostavljaju dokumentaciju.

Vlasnici firmi za uvoz polovnih automobila u Nikšiću protestovali su juče tvrdeći da im je prodaja opala od marta ove godine, od kada jedna firma u Crnu Goru uvozi automobile koji su u zemljama Evropske unije (EU) proglašeni za uništenje, a koje kod nas uredno registruje i prodaje. Osmorica vlasnika sa skupa ispred carinskog terminala na Kapinom polju poručili su da se takvi automobili kupuju u reciklažnim centrima u inostranstvu, a da kod nas uredno dobijaju sertifikat od Mašinskog fakulteta i kod nas prodaju po izuzetno niskim cijenama.

“Mašinski fakultet sprovodi provjeru homologacione saobraznosti vozila koja podrazumijeva provjeru ispunjenosti uslova njihove opremljenosti u trenutku proizvodnje i u trenutku njihovog uvoza. Fakultet izdaje dokumenta na osnovu proizvođačke dokumentacije koja, između ostalog, taksativno navodi tehničke propise koje ispunjava svako pojedinačno vozilo i upoređuje ih sa trenutnim stanjem i opremljenošću vozila i nakon njihovog upoređenja donosi odluku da li su uslovi ispunjeni ili ne“, navedeno je u odgovoru.

Oni kažu da se u ovom slučaju ne radi o neispravnim vozilima koja se uvoze, i koja su zbog tehničke neispravnosti predviđena za uništenje, već o tehnički ispravnim vozilima, za koje je iz određenih razloga predviđeno recikliranje.

“Termin rashodovanje i recikliranje se koristi za vozila koja se iz bilo kog razloga izbacuju iz upotrebe, a po našim saznanjima se u predmetnim slučajevima radi o postupku u kome vlasnici starijih vozila koriste povlastice koje su im ponuđene za zamjenu vozila novim. U Crnoj Gori je moguće registrovati rashodovani automobil iz Njemačke, ali samo uz uslov da je tehnički ispravno”, naveli su iz Mašinskog fakulteta.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *