Italija ne odustaje od eura, ali ni od budžeta

Dodajte komentar

Zamjenik italijanskog premijera Luidi Di Maio u četvrtak je ponovio da vlada ne namjerava da odustane od zajedničke evropske valute, ali ni od planiranog budžetskog deficita za 2019., iako ga je odbacila Evropska komisija.

Lider populističkog Pokreta 5 zvijezda, (M5S) koji s protivimigrantskom strankom Ligom čini vladajuću koaliciju, Di Maio je u intervjuu za Radio 24 rekao da vlada prati bankarski sistem koji je pod stresom zbog rasta prinosa na italijanske državne obveznice.

“Tržišta nisu zabrinuta zato što Italija ne bi poštovala budžetska pravila EU. Ulagači su zabrinuti zbog lažnih priča da Italija želi da napusti euro i Evropsku uniju, a to nije tačno”, rekao je Di Maio.

Ponovio je da vlada ne odustaje od planiranog budžetskog deficita od 2,4 posto u idućoj godini uprkos pozivu Evropske komisije da ga koriguje jer time krši evropske budžetske propise.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izjavio je na marginama Euroazijskog ekonomskog foruma u Veroni da Italija neće tražiti od Rusije ili bilo kojeg drugog stranog partnera pomoć kako bi izbjegla moguću finansijsku krizu, prenosi agencija dpa.

“Budžet će dati stabilnost i smirenje Italiji, nama ne treba spoljna pomoć”, kazao je on.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *