Dobit Daimlera potonula 21% zbog Dieselgatea

Dodajte komentar

Div njemačke automobilske industrije Daimler u četvrtak je izvijestio o padu dobiti u trećem kvartalu, potvrdivši slabije poslovne prognoze za cijelu godinu u kontekstu pada prodaje i troškova ugradnje nove opreme u dizelske automobile.

U razdoblju od jula do septembra neto dobit proizvođača Mercedes-Benza pala je 21 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 1,76 milijardi eura.

Još je veći pad zabilježen u stavci operativne dobiti, za 27 posto, na 2,5 milijardi eura. Prihodi su smanjeni jedan posto na 40,2 milijarde eura.

„Okruženje je za automobilsku industriju, pa tako i za Daimler, i dalje vrlo izazovno”, izjavio je izvršni direktor Dieter Zetsche.

U automobilskom dijelu Mercedes-Benzu prodaja je smanjena četiri posto, uz prodatih 795,000 vozila. Prihodi su im smanjeni sedam posto.

Operativna je dobit tog dijela poslovanja potonula 35 posto zbog „kontinuiranih vladinih postupaka i mjera za dizelska vozila”, saopšteno je iz grupe.

Težak je udarac za Daimler bio i takozvani skandal „dieselgate” i povlačenje oko 774.000 automobila, za koje je njemačka vlada u junu utvrdila da su opremljeni nezakonitim softverom za prikrivanje prekomjernih emisija štetnih gasova ugljen dioksida.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *