Najtraženiji kadrovi u narednih pet godina neće biti iz IT oblasti

Dodajte komentar

Širenje automatizacije će neminovno unijeti određene promjene na tržište rada, prije svega ukidajući pozicije na manuelnim poslovima koje mogu da obavljaju roboti, ali i jačajući svijest o potrebi za ljudskom kreativnošću i posebnim vještinama.

CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je svoje najnovije istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi. Najveći rast zapošljavanja ostvariće se u visokoplaćenim i niskoplaćenim djelatnostima – prve će bilježiti rst od 5,7 odsto a potonje od 5,6 odsto. Broj zaposlenih sa srednjim nivoom primanja rašće za 3,8 odsto.

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti računovođe, ali samo u bližoj budućnosti jer se u daljoj očekuje da bi i njih mogli zamijeniti kompjuteri. Takođe će biti posla za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

Što se tiče srednje plaćenih poslova, u SAD bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još 50.000 radnih mjesta za vozače dostavnih vozila, mada bi i njih relativno brzo mogli zamijeniti autonomni kombiji i automobili, kao i dronovi. Velika će biti i potražnja za građevinskim radnicima, kadrovima koji održavaju razne mašine, medicinskim sestrama i strukama iz finansijskog sektora.

Među slabije plaćenim zanimanjima najlakše će se zapošljavati trgovci, kuvari, njegovatelji, radnici u obezbjeđenju i recepcionari u hotelima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *