Euro pod pritiskom zbog zabrinutosti od usporavanja ekonomskog rasta

Kurs eura skliznuo je u srijedu na međunarodnim tržištima na nove najniže nivoe u dva mjeseca prema dolaru, nakon naznaka da bi ekonomski rast mogao usporiti u Njemačkoj i Francuskoj.

Eurom se u toj atmosferi jutros trgovalo po 1,1422 dolara, što je njegova najniža cijena od 20. avgusta . To znači da je oslabio 0,4 posto prema dolaru u poređenju sa zatvaranjem dan ranije, a nakon objave najnovijih podataka o aktivnostima u njemačkoj i francuskoj ekonomiji.

Veće promjene kursa među vodećim svjetskim valutama zabilježene su tek kod eura, dok su promjene valutnih kurseva kod ostalih valuta bile manje izražene jer investitori nisu sigurni koji smjer da odaberu, a nervoza prevladava uprkos blagom smirivanju situaciju nakon ovonedjeljnog oštrog pada cijena dionica.

Valutna tržišta pogodio je pad cijena dionica, a u takvim je okolnostima najviše profitirao jen, koji ulagačima postaje atraktivniji za ulaganja u neizvjesnim vremenima. Cijena jena prema dolaru jutros je blago skliznula, premda ostaje na dobitku od gotovo dva posto od 4. oktobra, pa se dolarom tako trgovalo po 112,48 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvećih svjetskih valuta, ostao je jutros gotovo nepromijenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 95,927 bodova.

Check Also

Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju u iznosu od 9,2 miliona eura

Na osnovu preliminarnih podataka dostavljenih Agenciji za nadzor osiguranja od strane društava za osiguranje, društva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *