Đukanović: Stvorićemo ambijent da strane investicije i slobodna trgovina napreduju

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na Samitu globalnih lidera tokom Svjetskog investicionog foruma UNCTAD-a koji se održava u Ženevi govoreći na otvaranju skupa u okviru glavnog panela “Investiranje u eri globalizacije” poručio da će jedini smjer djelovanja Crne Gore biti rad u pravcu stvaranja ambijenta u kojem strane investicije i slobodna trgovina mogu da napreduju, i da se postavljeni ciljevi održivog razvoja tako realizuju.

“Sve drugo, bilo bi nedovoljno odgovorno prema sadašnjim, i prema budućim generacijama”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima fenomeni globalizacije ne mogu se tumačiti tradicionalnim načinom razmišljanja, jer su brojne stare paradigme izgubile svoje utemeljenje.

Tržišna ekonomija ne dijeli zemlje na velike i male, već na uspješne i neuspješne. Uspješne ekonomije, kroz izgradnju jakih institucija, stvaraju uslove za brži ekonomski rast i razvoj. Ambijent za ekonomski razvoj stvaraju “pravila igre”. Stoga je osnovni izazov globalizacije dalje oblikovanje pravila po kojima će funkcionisati međunarodne institucije. Protivnici globalizacije zabrinuti su da koristi od trgovine i investicija nijesu jednake za sve. Nikada nijesu ni bile. Međutim, ta logika vodi zatvaranju pojedinih ekonomija i uvođenju protekcionizma. Zato ne smijemo povlađivati takvim politikama, jer ukoliko ojačaju mogu ugroziti globalne investicione tokove”, kazao je Đukanović.

Podsjetio je da Crna Gora ostaje čvrsto posvećena očuvanju multilateralizma, poštovanju pravila i jačanju transparentnosti, shodno načelima Svjetske trgovinske organizacije što je posebno važno za privlačenje stranih investicija.

“To smo dokazali i kroz vođenje politike na nacionalnom nivou. Prije dvije godine usvojili smo Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. Ekonomski razvoj je višedimenzionalni proces koji mijenja strukturu svakog društva. Nije riječ samo o promjenama BDP, već o širem paketu promjena. To znači da naši intelektualni dometi ne smiju da se ograniče na ono što u ovom momentu jesmo, već da se usmjere na ono što možemo biti. Zato nam ekonomski razvoj nije cilj sam po sebi, već oruđe koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života i sloboda koje uživamo”, naglasio je Đukanović.

Istakao je da se u Crnoj Gori gradi transparentan sistem koji iz godine u godinu privlači sve više stranih investitora.

“Među njima je značajan broj tzv. “globalnih igrača”, koji su u jednoj maloj ekonomiji pronašli ne samo izazove za svoje projekte, već i sigurnost, stabilnost i jasna pravila. Istovremeno, oni su postali promoteri Crne Gore kao prestižne i kvalitetne investicione destinacije. Rezultati koje smo postigli svjedoče o strateškoj odlučnosti da u kontinuitetu poboljšavamo uslove za strane investitore. To potvrđuje i statistika UNCTAD-a. Jugoistočna Evropa je 2017. godine privukla 5,5 milijardi stranih direktnih investicija, što predstavlja rast od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U Crnoj Gori je u istom periodu rast iznosio 30 odsto. Strane direktne investicije u periodu od obnove nezavisnosti 2006. do danas su u evropskom vrhu mjereno i per capita, i po učešću u BDP-oko 800 eura po glavi stanovnika, odnosno oko 18 odsto BDP prosječno godišnje. To je dalo važan impuls prosječnom ekonomskom rastu u istom periodu od preko tri odsto na godišnjem nivou. Neto priliv SDI u tom periodu iznosi preko šest milijardi eura”, rekao je crnogorski predsjednik.

Da je Crna Gora otvorena zemlja i dio globalnih tokova potvrđuje i turizam sa učešćem od preko 20 odsto u BDP. U državi koja ima oko 650.000 stanovnika, broj turista u 2017. iznosio je oko dva miliona. U tekućoj godini rast bilježe i drugi sektori poput industrije i građevinarstva što je uticalo na ubrzanje realnog rasta izvoza roba i usluga.

“Investitori imaju direktne finansijske podsticaje za nove projekte, poreske olakšice u manje razvijenim djelovima zemlje, subvencije za zapošljavanje u biznis zonama, i konkurenciju između lokalnih samouprava u određivanju visine taksi i lokalnih poreza u cilju privlačenja novih investicija. Ipak, za nas su u prvom planu vrijednosti savremene civilizacije koje osvajamo, jer one daju našem društvu prednost na dugi rok. Jedna od ključnih ekonomskih vrijednosti je otvorenost naše ekonomije. Politička stabilnost, članstvo u NATO-u, liderstvo u odmaklom pregovaračkom procesu sa EU, članstvo u STO i brojni zaključeni ugovori o slobodnoj trgovini koji nam omogućavaju pristup tržištu od 800 miliona korisnika, jasno potvrđuju političke vrijednosti koje smo usvojili i koje posvećeno afirmišemo. Spoj izgrađenih ekonomskih i političkih vrijednosti, i naše uporno nastojanje da ih dalje jačamo, naša su legitimacija da imamo stalno otvoren poziv zainteresovanim investitorima da započnu biznis u našoj zemlji, i doprinesu ne samo jačanju ekonomske saradnje, već i podizanju socijalnih, kulturnih, naučnih, upravljačkih, tehničkih i tehnoloških standarda”, zaključio je Đukanović.

Učešće Crne Gore na desetogodišnjicu ovog globalnog događaja prilika je za dalju promociju naše zemlje kao investicione i turističke destinacije u usponu i kao lidera u integracionim procesima u regionu.

Tokom Svjetskog investicionog foruma Predsjednik će imati susrete sa visokim zvaničnicima sistema UN-a, Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD), Kancelarije UN u Ženevi (UNOG), Međunarodne telekomunikacione Unije (ITU), Ekonomske komisije UN-a za Evropu (UNECE) i Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).

 

Check Also

Ekonomski fakultet slavi 63 godine rada; Jocović: Postignuto obavezuje da njegujemo izvrsnost

Ekonomski fakultet u Podgorici Univerziteta Crne Gore danas obilježava 63 godine uspješnog postojanja i rada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.