Azijske berze oštro pale, dolar ojačao

Dodajte komentar

Nakon dva dana snažnog rasta, na azijskim berzama u utorak su cijene dionica oštro pale zbog slabosti Wall Streeta, napetosti u vezi Saudijske Arabije i tenzija između Evropske komisije i Italije u vezi italijanskog budžeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,3 posto, izgubivši dio dobitaka od prethodna dva dana.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,5 i 2,4 posto.

U prethodna dva dana azijske su berze rasle, ponajviše kineske, zahvaljujući porukama kineskih vlasti da će uvesti podsticajne mjere kako bi spriječile daljnje usporavanje rasta gospodarstva.

No, entuzijazam ulagača je splasnuo, pa su u Šangaju, nakon jučerašnjeg skoka za 4 posto, jutros cijene dionica skliznule više od 1 posto.

Zbog nesigurnosti na tržištima kapitala, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

Zbog toga je jutros kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo za 0,2 posto, na 112,55 jena.

Međutim, američka je valuta znatno ojačala u odnosu na evropsku, koja je pod pritiskom zbog tenzija između Brisela i Rima. Zbog toga je cijena eura skliznula na 1,1465 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1515 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,02 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,70 bodova.

A cijene su nafte jutros blago pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 69,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 79,6 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *