U Srbiji od danas instant plaćanje

Dodajte komentar

Od danas u 10 časova, u Srbiji se aktivira instant plaćanje. Sve uplate putem novog sistema za plaćanja u bankama na računu primaoca novca vidjeće se istog trenutka, u roku od nekoliko sekundi. Ovo će važiti u bilo koje doba dana i noći, tokom cele godine.

Ipak, kako daznaju beogradske “Novosti”, četiri banke, od ukupno 28 koliko ih ima, sa instant plaćanjem počeće posle ovog roka. Riječ je o Banci Intezi, Erste, Vojvođanskoj i Pireus banci.

U NBS je “Novostima” rečeno da je testiranje funkcionalnosti ovog najsavremenijeg platnog rješenja na svijetu sa bankama započeto u junu ove godine i da nikakvi značajniji problemi u fazi testiranja nisu uočeni. To ukazuje da su banke ozbiljno shvatile svoje obaveze i izvršile potrebnu pripremu. O uvođenju samog sistema, kažu u NBS, banke su obaviještene prije gotovo dvije godine.

Od danas će u sistem biti uključene 24 od 28 banaka – ističu u NBS. – Preostale banke: Inteza, Erste, Vojvođanska i Pireus, priključiće se u sistem kasnije, tj. do 1. aprila 2019. Riječ je o bankama koje ispunjavaju uslove za izuzeće, odnosno kod kojih je u toku ranije planirana zamjena core informacionog bankarskog sistema ili statusna reorganizacija. Iz razloga stabilnosti rada sistema, podzakonskim aktom omogućeno im je kasnije priključenje.

U centralnoj banci ističu da su banke dužne da od danas omoguće najmanje jedan kanal za izvršavanje instant transfera odobrenja (npr. m-banking), dok će od 1. aprila 2019. morati da omoguće instant plaćanja na svim kanalima na kojima inače omogućavaju izvršenje platnih transakcija svojim korisnicima.

Instant plaćanje omogućava prenos novčanih sredstava, u dinarima, do primaoca u roku od samo nekoliko sekundi, pri čemu će sistem raditi 24 časa dnevno svih 365 dana godišnje, kroz odgovarajući kanal koji mu banka omogući: m-banking, e-banking i šalter.

Instant plaćanje će svoju primjenu imati i putem posebnih aplikacija na mobilnim telefonima kupaca – upotrebom QR koda. Ovaj vid plaćanja banke će morati da omoguće najkasnije do 1. aprila 2019. godine. Kupcima će biti dovoljno da svojim mobilnim telefonom skeniraju QR kod trgovca i tako obave plaćanje, bez novčanika i platne kartice.

(Večernje novosti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *