Euro ojačao nakon stabilizacije prinosa na italijanske državne obveznice

Dodajte komentar

Kurs eura ojačao je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima u nešto mirnijem trgovanju zahvaljujući padu prinosa na italijanske državne obveznice nakon nedavnog snažnog uspona.

Euro je tako ojačao 0,3 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje u petak i njime se jutros trgovalo po 1,1550 dolara. Ojačao je i po 0,2 posto prema švajcarskoj i britanskoj valuti, na 1,1487 franaka i 88,26 penija.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,3 posto, na 95,472 boda.

Američka je valuta ojačala prema japanskoj, na 112,71 jena. To znači da je jen oslabio 0,2 posto u poređenju sa zatvaranjem u petak te da mu je cijena skliznula s najviših nivoa u mjesec dana od 111,61 jena, koliko je nakratko stajao prema dolaru sredinom septembra.

Jen je u posljednje vrijeme jačao zbog rizika u vezi s brexitom, italijanskim budžetskim planovima i trgovinskim napetostima, a zato što su investitori skloniji kupovini japanske valute kad na tržištima zavlada nervoza.

Agencija za rejtinge Moody′s snizila je u petak kreditni rejting italijanskim državnim obveznicama, ali je zadržala stabilnu prognozu, suprotno očekivanjima tržištima.

Nadalje, zamjenik italijanskog premijera Luigi di Maio kazao je da je vlada spremna s EU-om da razgovara u vezi s njihovim sukobom oko italijanskog budžeta. Sve to podstaklo je potražnju za italijanskim državnim obveznicama nakon talasa prodaja posljednjih nedjelja.

Euro je u posljednje vrijeme nerijetko bio izložen pritiscima na slabljenje kad su jačali prinosi na italijanske državne obveznice, podsjeća Reuters.

Vijest o kineskim podsticajima u vidu poreznih olakšica, koje bi iduće godine mogle premašiti jedan posto kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), podstakla je rast cijena dionica na azijskim tržištima koji je potom zahvatio i evropske berze.

To je pomoglo da se nadjača geopolitička zabrinutost zbog sukoba Saudijske Arabije sa zapadnim zemljama uslijed ubistva uglednog novinara i žestokog kritičara kraljevine i zabrinutost u vezi s postizanjem britanskog dogovora o brexitu s EU-om.

Na valutnim se tržištima jutros uglavnom mirno trgovalo, uz blagi optimizam investitora na početku nove nedjelje. Ključni pokretači za dolar ostali su očekivani rast kamatnih stopa u SAD-u i snažna američka ekonomija.

“Tržišta će stoga pažljivo pratiti objavu američkih podataka o BDP-u u petak radi jasnijih smjernica u vezi daljeg kretanja kursa dolara”, kazao je Sim Moh Siong, valutni analitičar u Bank of Singaporeu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *