Četvrta godišnjica Evropskih dana mikrofinansija

Dodajte komentar

Od ovog oktobra evropski mikrofinansijski sektor će slaviti četvrti evropski dan mikrofinansiranja, inicijativu koju su organizovali Evropska mikrofinansijska mreža (EMN) i Centar za mikrofinansiranje (MFC). Oko 20 članova iz obije mreže i iz 11 evropskih zemalja učestvuje u više od 25 lokalnih akcija koje će biti organizovane u oktobru, Sve ove aktivnosti se sprovode kako bi se podigla svijest javnosti, političara i medija o uticaju koji mikrofinansije imaju na finansijsko i socijalno uključivanje evropskih građana.

IV evropski dan mikrofinansija je pokrenut sa sloganom E = mc2. U našem kontekstu, vrlo dobro poznata formula koju je stvorio Albert Ajnštajn ima drugačije značenje: E za preduzetništvo, osnaživanje, zapošljavanje, a sve to proističe kao moć mikrokredita na kvadrat.

Drugim riječima, kako su pokazali rezultati analiza uticaja mikrofinansija, pristup mikrokreditima za one koji su isključeni iz tradicionalnog bankarstva, u kombinaciji sa nefinansijskim uslugama, kao što su mentorstvo, savjetovanje, BDS, obuka imaju izvanredan efekat na korisnika mikrokredita kao i na društvo u cjelini.

U 2017 godini, gotovo pola miliona ljudi je imalo pristup i finansijskim i nefinansijskim uslugama preko mikrokredita.

U publikaciji koju su ova dva udruženja objavila “Mikrofinansije u Evropi: Izvještaj o istraživanju 2016-2017”, 68% mikrofinansijskih institucija pruža nefinansijske usluge za dopunu svojih finansijskih proizvoda. U 2017. godini 443.825 klijenata je dobilo pomoć putem nefinansijske podrške, od čega više od polovine nisu koristili novčane kredite.

U pogledu socijalnih performansi, većina finansijske inkluzije (60%) je praćena otvaranjem novih radnih mjesta (14%) i rastom postojećih preduzeća (10%). Žene su najtraženija grupa klijenata od strane ispitanika koje prati ruralno stanovništvo, nezaposleni / socijalni korisnici i mladi ljudi.

U 2017. godini, ukupan broj izdvojenih sredstava za uzorak bio je 660,330 (+ 5% u odnosu na 2016. godinu) sa ukupnom vrijednošću od 2,1 milijarde eura (za 16% više). Sveukupno, ukupan broj aktivnih klijenata koji su korisnici usluga mikrofinansijskih institucija iznosio je 988.457 (za 8% više u odnosu na 2016. godinu), pri čemu je bruto iznos odobrenih mikrokredita u iznosu od 3,2 milijarde € (za 6%više u odnosu na prethodnu godinu).

Anketa ima za cilj da obezbijedi pouzdanu sliku o različitim mikrofinansijskim aktivnostima različitih organizacija u sektoru i da uporedi različite pokazatelje socijalnih i finansijskih performansi evropskih mikrofinansijskih institucija.

U tom smislu, prethodna istraživanja EMN-MFC pokazuju da se mikrofinansiranje u poslednjih nekoliko godina snažno razvilo u EU kao odgovor na rastuću potražnju.

Inovativni izvori finansiranja za budući razvoj sektora

Ovo takođe objašnjava zašto, u ovom izdanju Evropskog dana mikrofinansiranja, obje mreže žele da istaknu da je podrška inovativnih izvora finansiranja fundamentalna za budući pozitivan razvoj sektora i stvaranje novih mogućnosti za preduzetništvo i zapošljavanje.

“Evropski mikrofinansijski sektor razvio se u važan kanal za preduzetnike i pojedince da budu finansijski nezavisni i društveno uključeni. To je dovelo do otvaranja novih radnih mjesta i socijalnih beneficija, a to je dobra vijest za pojedince, vladu i lokalnu ekonomiju. Zato mikrofinansijske organizacije zaslužuju snažnu podršku lokalnih i evropskih vlada! “, Kaže Elvin Groenevelt, predsjednik EMN-a.

Cristian Jurma, direktor Odbora MFC-a, dodao je da se “mikrofinansiranje u Evropi postepeno konsoliduje kao osnovno sredstvo socijalne politike za promociju samozapošljavanja, kao podrška mikro preduzećima i za borbu protiv socijalne i finansijske isključenosti. Iznad cifara, zapravo su muškarci i žene koji su spremni da preuzmu kontrolu nad svojom budućnošću uz pomoć mikrofinansijskih institucija “.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *