OTP kupuje pet banaka u regionu

Dodajte komentar

Iz CKB-a nijesu željeli da komentarišu ponovo aktuelizovane priče da OTP banka kupuje Sosijete ženerale banku Montenegro.

“OTP banka ne komentariše informacije iz medija o ovoj temi. U principu, OTP banka kontinuirano ispituje mogućnositi za akviziciju u regionu, naročito u zemljama u kojima je bankarska grupa već prisutna”, kratko su odgovorili iz CKB na pitanje da li su tačne glasine koje se ponovo čuju u bankarskom sektoru da CKB, odnosno OTP kupuje Sosijete banku.

Podsjetimo da je priča o spajanju ove dvije banke bila aktuelna i prije više od godinu. I tada se govorilo da će CKB, odnosno OTP kupiti Sosijete ženeral banku. Govorilo se i da ova banka, čija je majka u Francuskoj, odlazi sa crnogorskog tržišta. Ali, od toga nije bilo ništa.

OTP grupa je od Sosijete grupe preuzela Splitsku banku u Hrvatskoj. Bugarski mediji su prije nekoliko mjeseci objavili da su OTP grupa i američki fond Apolo Global Management LLC, zainteresovani za kupovnu banaka u pet zemalja Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj i Moldaviji. Uprava mađarske OTP banke je u oktobru prošle godine, kako su objavili tamošnji mediji, saopštila da namjerava da za milijardu dolara do 2019. kupi pet banaka.

Pročitaj još: OTP u dubinskoj analizi Societe Generalea u Srbiji

Direktor sektora za kontrolu banaka Centralne banke Dejan Vujačić Pobjedi je nedavno na pitanje da li se u narednom periodu može očekivati pregrupisanje u bankarskom sektoru ili dolazak novih banaka, kazao da međunarodne institucije u posljednje vrijeme postavljaju pitanje o potencijalnoj zasićenosti tržišta sa 15 banaka.

“Odgovor na to pitanje najbolje će dati tržište. Ukoliko tržište ne može da podnese ovoliki broj banaka, neminovno je da možemo očekivati konsolidaciju, odnosno spajanja pojedinih banaka. Međutim, ne treba zaboraviti da su pojedine banke osnovane sa posebnim namjenama, da podrže pojedine projekte ili su fokusirane na pojedine tržišne niše. U posljednje vrijeme aktuelna postaje i želja da se uđe na područje investicionog bankarstva”, objasnio je tada Vujačić.

On je saopštio da interesovanje za osnivanje novih banaka ne jenjava, pri čemu, po najavama pojedinih investitora, u skorijem periodu možemo očekivati i konkretne aplikacije.

“Kao i do sada, sve aplikacije će biti razmatrane na profesionalan i odgovoran način, vodeći računa o realnosti podnesenih biznis planova, snazi i reputabilnosti potencijalanih investitora, kao i legalnosti sredstava koja žele da se investiraju u banku”, saopštio je Vujačić.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *