Opštine mogu same da određuju dažbine

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija nije prihvatilo prijedlog Zajednice opština da se polovina poreza na zarade ustupi svim opštinama, a ne samo sjevernim i da taj iznos za centralne i primorske dostigne postepeno u narednh pet godina. Kao alternativu predložili su ustupanje dijela PDV-a opštinama.

Nacrtom zakona o finansiranju lokalne samouprave, na koji su tokom javne rasprave stigla 64 prijedloga, propisano je da se sjevernim opštinama ustupanje poreza na zarade poveća sa 12 na 50 odsto, a opštinama koje imaju do 3.000 stanovnika na 70 odsto. Ostalim ostaje 12 procenata, osim glavnom gradu i prijestonici, koji dobijaju 13, odnosno 16 odsto.

Primjedbe su dostavile i opštine Budva, Šavnik, Pljevlja, Tuzi i Golubovci, Poreska uprava, MBA, revizorska kuća “Reviko”, Institut alternativa, Crveni krst, NVO “Župa u srcu”. Veliki dio primjedbi je odbijeno, a neke su na čekanju. Zajednica opština se pozvala na regionalne primjere u Srbiji se ustupa 77 odsto poreza zarade, Sloveniji 54, Hrvatskoj 60 odsto. Ministarstvo je objasnilo da je prijedlog neprihvatljiv jer je Crna Gora centralizovana u visokom stepenu, pa su u nadležnosti države zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita, što u zemljama u okruženju nije slučaj.

“Nacrtom zakona je kreiran regulatorni okvir koji će pružiti podršku ravnomjernijem regionalnom razvoju, što je i strateško opredjeljenje Vlade”, objasnili su iz Ministarstva. Opštine će, međutim, moći same da donose odluke o uvođenju sopstvenih prihoda, jer je prihvaćen prijedlog da se iz nacrta zakona izbaci dio koji je nalagao prethodnu saglasnost Vlade. Prihvaćen je i prijedlog da se precizno definiše zaduživanje opština i davanje garncija uz saglasnost Vlade radi obezbjeđivanja discipline i održivosti lokalnih budžeta. Prošao je i prijedlog da opština može lokalnim firmama i preduzetnicima propisati prirez od 13 odsto.

Prijedlog da se u Egalizacioni fond, iz kog se pomažu nerazvijene opštine, usmjerava 20 umjesto 11 odsto poreza na zarade nije prošao, jer taj fond ionako ima trend rasta od 2011. do 2017. Porastao je sa 23,4 na 34 miliona eura. Odbijen je prijedlog da se promijeni rješenje oko izdvajanja novca iz ovog fonda za novonastale opštine. Odbijeno je da se opštinskim poreznicima na raspolaganje stave IOPPD obrasci, jer bi to narušilo funkcionalnost sistema, ali su predložili da ih o porezima na zarade izvještava Poreska uprava dinamikom koju dogovore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *