Kineska ekonomija porasla 6,5%, najsporije od 2009.

Dodajte komentar

Kineska ekonomija porasla je u trećem tromjesečju 6,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsporije od svjetske finansijske krize 2009. godine, što je posljedica trgovinskog rata s SAD-om i nastojanja vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje.

Rast od 6,5 posto nije zabilježen još od prvog tromjesečja 2009. godine i manji je od očekivanja analitičara u anketi Reutersa koji su procjenjivali da će bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 6,6 posto.

Podaci kineske kancelarije za statistiku, objavljeni u petak, pokazuju i da je na kvartalnom nivou rast ekonomije u trećem tromjesečju usporio na 1,6 posto, s 1,7 posto u prethodnom kvartalu.

Usporavanje rasta posljedica je, među ostalim, slabljenja domaće potražnje, što je izazvalo usporavanje proizvodne aktivnosti, kažu analitičari.

Snažno je usporio rast industrijske proizvodnje, ali i rast potrošnje domaćinstava te investicija u infrastrukturu

Posljednji podaci pokazuju da je u septembru rast industrijske proizvodnje usporio na 5,8 posto na godišnjem nivou, što je slabiji podatak nego što su analitičari očekivali.

Uz to, usporava se rast potrošnje domaćinstava, ali i investicija u infrastrukturu.

Tako podaci pokazuju da su investicije u infrastrukturu u prvih devet mjeseci ove godine porasle za 3,3 posto na godišnjem nivou, sporije u odnosu na 4,2 posto u prvih osam mjeseci.

Investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u prvih devet mjeseci za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, znatno sporije nego prethodnih godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *